Διεθνή

Βενεζουέλα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Maduro - Συγκεντρώθηκαν 400.000 υπογραφές για δημοψήφισμα

Βενεζουέλα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Maduro - Συγκεντρώθηκαν 400.000 υπογραφές για δημοψήφισμα
Το εν λόγω ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του ελαχίστου αριθμού υπογραφών που χρειάζεται για να περάσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο
Ένα βήμα πιο κοντά φέρεται ότι βρίσκεται η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας στο να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας Nicolas Maduro, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησαν μέλη της την Τρίτη (19/7), καθώς έχουν συγκεντρώσει ήδη 400.000 υπογραφές για το σχετικό αίτημα.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του ελαχίστου αριθμού υπογραφών που χρειάζεται για να περάσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, κατά την οποία η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει σχεδόν 4 εκατ. υπογραφές ώστε να επικυρωθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Παρά το γεγονός ότι το εκλογικό διοικητικό συμβούλιο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την είδηση, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η αντιπολίτευση θα προχωρήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στο επόμενο στάδιο, γεγονός που ασκεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Maduro.
Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση αμφισβητούσε πλήρως την εν λόγω διαδικασία που ακολουθεί η αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι η συγκέντρωση των εν λόγω υπογραφών είναι πλασματική και ότι τα πραγματικά νούμερα είναι κατά πολύ μικρότερα.
Από το 2013, όταν και διαδέχθηκε τον Hugo Chavez, ο Maduro έχει οδηγήσει τη χώρα σε μία οξύτατη οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει το λαό αντιμέτωπο με συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης, με τον ίδιο να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.
«Ποιο πρόκειται να είναι το κόστος αν η χώρα αυτή δεν προχωρήσει σε μία ειρινική και εκλογική λύση της κρίσης;», διερωτήθηκε ο Henrique Capriles, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.
«Μία κοινωνική έκρηξη θα είναι ό,τι χειρότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, «η υπομονή του λαού έχει κάποια όρια».
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν προλαβαίνει να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα εντός του τρέχοντος έτους, ο ίδιος ο Capriles ανέφερε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και κατά τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει, καθώς η βεβαρημένη κατάσταση στη χώρα θα επιφέρει την ήττα της και την αποπομπή του Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης