Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ενέργεια είναι ο λόγος που η Ευρώπη χορεύει στους ρυθμούς του Erdogan

Η ενέργεια είναι ο λόγος που η Ευρώπη χορεύει στους ρυθμούς του Erdogan
Σύμφωνα με το άρθρο της Irina Slav στο oilprice.com η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά ενέργειας
Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη αναρωτιούνται γιατί οι πολιτικοί ηγέτες της Ηπείρου φαίνονται έτοιμοι να συμφωνήσουν με ό,τι λέει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, και να κάνει ό,τι ο ίδιος απαιτεί.
Πολλοί δυσανασχετούν με τον τρόπο που προσεγγίστηκε ο Erdogan όσον αφορά στο μεταναστευτικό και ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Τουρκία να μετατραπεί σε... δικτατορία.
Τώρα, η απόπειρα πραξικοπήματος από τον τουρκικό στρατό το Σαββατοκύριακο αποτελεί το τελευταίο συμβάν για την προβολή του σημαντικού ρόλου που παίζει η Τουρκία στην παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγορά σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής στη χώρα.
Σύμφωνα με άρθρο της Irina Slav στο oilprice.com, από τον Βόσπορο περνάει περίπου το 3% των καθημερινών παγκόσμιων αποστολών αγρού πετρελαίου ή περίπου 3 εκατ. βαρέλια.
Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό ως ποσοστό, αλλά για την Ευρώπη αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου της.
Η Ευρώπη εισήγαγε το 2015 1,559 δισ. βαρέλια από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ή κατά μέσο όρο 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκτός από το Βόσπορο, στην Τουρκία είναι η «πατρίδα» δύο αγωγών της Κασπίας και του Ιράκ, όπως και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, που θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ευρώπη μια εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου με την ελπίδα να υπονομεύσει την ηγετική θέση της ρωσικής Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά.
Υπάρχει επίσης και το λιμάνι Τσεϊχάν, κύριος τερματικός σταθμός των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Τουρκίας. Εκεί είναι όπου καταλήγουν οι δύο αγωγοί από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ, ενώ εκεί είναι που καταλήγει και αρκετό από το πετρέλαιο του ISIS.
Με λίγα λόγια, η Τουρκία αποτελεί ήδη σημαντικό κόμβο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.
Στη συνέχεια, υπάρχει o πόλεμος στη Συρία, και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου που θα περνάει μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη.
Ο αγωγός αυτός θα εξυπηρετήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, βοηθώντας την να πάρει το πάνω χέρι πάνω σε σχέση με το Ιράν (από το οποίο έχουν αρθεί οι περισσότερες κυρώσεις ενώ είναι πρόθυμο να επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Αυτά τα γεωπολιτικά συμφέροντα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι επιθυμεί μια ποικιλία πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.
Το φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα σημαντική ως καθαρή και φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με το αργό.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο στα χρόνια που έρχονται, και δεν θέλουν να προέρχεται κυρίως απο τη Ρωσία.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη είναι τόσο... διαλλακτική απέναντι στον Erdogan και φαίνεται να χορεύει στο ρυθμό του Τούρκου προέδρου.
Κατά πιθανότητα, ο Erdogan θα είναι το αφεντικό του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου.
Είναι ειρωνικό το πώς δημοκρατική Ευρώπη φαίνεται να εξαρτάται πάντα από δικτάτορες για την ενέργειά της, τουλάχιστον μέχρι να αναπτύξει πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης