Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Καθοριστικό το πρόγραμμα QE για την αξιοπιστία της ΕΚΤ και τις προοπτικές του πληθωρισμού

tags :
ΕΚΤ: Καθοριστικό  το πρόγραμμα QE για την αξιοπιστία της ΕΚΤ και τις προοπτικές του πληθωρισμού
Το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή των παραπάνω, σημειώνουν οι μελετητές της ΕΚΤ
Χωρίς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είχαν απομακρυνθεί πολύ από τον επίσημο στόχο, εγείροντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία των θεσμών, αναφέρει σε σχετική μελέτη η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή των παραπάνω, σημειώνουν οι μελετητές της ΕΚΤ.
Αυτή η συμβολή είναι καθοριστική στην αποτροπή μιας παραταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, όπως τονίζεται,
Η μελέτη εξετάζει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ δεν θα εφάρμοζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, από τις αρχές του 2015.
Το συμπέρασμα είναι ότι θα αποδυναμωνόταν η αντίληψη στην αγορά και στους οικονομολόγους ότι ο πληθωρισμός μπορεί τελικά να σταθεροποιηθεί κοντά στον στόχο του 2%.
Όπως τονίζεται, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, αποτελούν τον δείκτη της αξιοπιστίας των κεντρικών τραπεζών, για την επίτευξη των στόχων που αφορούν τη σταθερότητα των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης