Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό φίλο και σύμμαχό μας

ΗΠΑ: Η Τουρκία αποτελεί έναν σημαντικό φίλο και σύμμαχό μας
Ο εκπρόσωπος του State Department διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος
Το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί όχι μόνο έναν «σύμμαχο», αλλά και έναν σημαντικό «φίλο» και «εταίρο» τους, διαβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά οι ΗΠΑ, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε χθες (28/7) ο εκπρόσωπος του State Department, John Kirby, αντιδρώντας στη φημολογία ότι η Ουάσινγκτον κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Προφανώς και δεν είχαμε καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kirby, τονίζοντας ότι είναι σωστό η Τουρκία να συλλάβει και να ανακρίνει όσους σχετίζονται με το πραξικόπημα, καθώς η δημοκρατία στην Τουρκία είναι υψίστης σημασίας και για τις ΗΠΑ.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι κατανοούμε το δικαίωμα της τούρκικης κυβέρνησης να φτάσει στο τέρμα αυτής της υπόθεσης», ανέφερε ο Kirby, διευκρινίζοντας ότι δε θα προβεί ακόμη σε λεπτομέρειες που αφορούν εσωτερικά ζητήματα άλλου έθνους.
«Αυτό που μετράει για εμάς είναι η επιτυχία τους ως δημοκρατία», υπογράμμισε, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι, ως φίλος και σύμμαχος της Τουρκίας, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές, κατά τη διάρκεια των ερευνών για το πραξικόπημα.
Παράλληλα, ο Kirby αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για τη μεγαλύτερη εμβάθυνση στη σχέση των δύο χωρών.
Ερωτηθείς για το αν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία θα επηρεαστούν από το γεγονός ότι ο Fethullah Gulen δεν έχει εκδοθεί στην Τουρκία, ο Kirby δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμα το επίσημο αίτημα που έχει καταθέσει η Άγκυρα, και πως όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί θα υπάρξει η σχετική ενρημέρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης