Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι εκλογές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ΕΕ - H Ευρώπη σε κρίση

Bloomberg: Οι εκλογές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ΕΕ - H Ευρώπη σε κρίση
Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι κρίσεις στην ΕΕ δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό
Το Brexit, οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η άνοδος του λαϊκισμού, άλλη μια τραπεζική κατάρρευση.
Οι κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.
Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ευρώπης, βρίσκονται εν μέσω των ταραχωδών εκλογών, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε αναταραχή και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακολουθεί από τα... παρασκήνια.
Η αντίδραση της Ευρώπης στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει θα διαμορφωθεί από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων το 2017, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της οικονομίας της ΕΕ προσέρχονται στις κάλπες το 2017, οπότε θα φανεί εάν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα ανανεώσει τη θητεία της.
Το Bloomberg, παρουσιάζει ποιες είναι οι εκλογές που μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης;

Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές – 4 και 18 Σεπτεμβρίου

Οι εκλογές θα δείξουν κατά πόσο το ακροδεξιό AfD θα καταφέρει να αξιοποιείσει υπέρ του τις τελευταίες επιθέσεις στη Γερμανία και να «χτίσει» μια ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της Merkel όσον αφορά στο προσφυγικό.
Μάλιστα, οι πιθανότητες του AfD είναι περισσότερες στο «προπύργιο» της Μέρκελ, Mecklenburg-Western Pomerania, ενώ είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη και του κρατιδίου του Βερολίνου, πάλαι ποτέ «προπύργιο» των Σοσιαλδημοκρατών.

Κοινοβουλευτικές εκλογές Κροατίας – 11 Σεπτεμβρίου

Οι Κροάτες θα ψηφίσουν για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, μετά την ασταθή κυβερνητική συμμαχία που κατέρρευσε τον Ιούνιο.
Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν το προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες, η επόμενη κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το έλλειμμα για δεύτερη χρονιά και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Περιφερειακές εκλογές Ισπανία – 25 Σεπτεμβρίου

Μετά τις εκλογές, οι εθνικιστές Βάσκοι αναμένεται να ζητήσουν από τη Μαδρίτη περισσότερα χρόνια για την ενδυνάμωση της τοπικής εξουσίας, ενώ θα ασκήσουν νέες πιέσεις για αυτονομία, μετά τους Καταλανούς.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Βάσκους Εθνικιστές, ενώ οι Podemos θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση, λαμβάνοντας ψήφους τόσο από την αυτονομιστική αριστερά όσο και τους σοσιαλιστές.

Ιταλικό δημοψήφισμα – Πιθανότατα τον Οκτώβριο

Στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να κριθεί το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Πρόκειται για ένα μέρος του σχεδίου του του Renzi να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 35% των Ιταλών είναι κατά του σχεδίου, ενώ τον υποστηρίζει μόνο το 29% και το 18% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ο Renzi έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει σε περίπτωση ήττας κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ζητάει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ.

Προεδρικές εκλογές Αυστρίας – 2 Οκτωβρίου

Το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας θα έχει άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσει την προεδρία μετά την απόρριψη των εκλογών της 22ας Μαϊου από το δικαστήριο.

Ουγγρικό δημοψήφισμα – 2 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός, Viktor Orban, κάλεσε σε δημοψήφισμα τους Ούγγρους για το εάν η ΕΕ μπορεί να ζητά την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα.
Ο Orban στηρίζεται στην τεράστια πλειοψηφία του λαού που αντιτίθεται στο μέτρο της Κομισιόν, ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες να ανατρέψει την πρωτοβουλία αυτή.
Παρ' όλα αυτά, η εν λόγω ψηφοφορία ενέχει κινδύνους για τον Orban, καθώς εάν η προσέλευση είναι κάτω του 50%, η ψηφοφορία θα είναι η άκυρη, περίπτωση στην οποία ο Orban θα αποδυναμωθεί πολιτικά.

Περιφερειακές εκλογές στην Τσεχία – Οκτώβριος

Οι εκλογές θα τεστάρουν την δύναμη του πρωθυπουργού, Bohuslav Sobotka και τον έλεγχο που έχει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ένα αδύναμο αποτέλεσμα μπορεί να αναπτερώσει τις προσπάθειες ανατροπής του και την αντικατάστασή του από έναν πιο ευρωσκεπτικιστή Σοσιαλδημοκρατή.

Κοινοβουλευτικές εκλογές Λιθουανίας – 9 Οκτωβρίου

Οι εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο να μπουν στον κυβερνητικό σχηματισμό λαϊκιστικά κόμματα.

Κοινοβουλευτικές εκλογές Ρουμανίας – Νοέμβριος ή αρχές Δεκεμβρίου

Οι Ρουμάνοι εκλέγουν κυβέρνηση για να αντικαταστήσουν την μεταβατική τεχνοκρατική κυβέρνηση που έχουν αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, οι εκλογές μπορεί να είναι αδιέξοδες στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες δεν καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

Γαλλικές προεδρικές εκλογές – Α' γύρος τον Απρίλιο, β' γύρος στις αρχές Μαϊου

Οι γαλλικές εκλογές είναι μία από τις πιο αποφασιστικές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς θα καθορίσει το μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Σημειωτέον ότι η Γαλλία είναι η χώρα που μαζί με τη Γερμανάι συνδιαμορφώνουν απόψεις και στάσεις στην Ε.Ε.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το προβάδισμα της Marine le Pen.
Επισημαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις αποκλείουν το ενδεχόμενο να κερδίσει στον β' γύρο, οπότε όλα θα κριθούν από το κόμμα που θα βγει δεύτερο.

Τοπικές εκλογές Βρετανίας – 4 Μαϊου

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν το πρώτο κρας τεστ για την νέα πρωθυπουργό Theresa May, που προσπαθεί να εφαρμόσει την εντολή του δημοψηφίσματος και να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα για τους Συντηρητικούς, έως και 16 μονάδες έναντι των Εργατικών.

Γερμανικές περιφερειακές εκλογές – 7 και 14 Μαϊου

Αν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν από τους Χριστιανοδημοκράτες στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, τότε ίσως το CDU καταφέρει να λάβει ώθηση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές – Σεπτέμβριος

Αν η Merkel αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά, οι εν λόγω εκλογές μπορεί να είναι και ένα... δημοψήφισμα για την Γερμανίδα καγκελάριο.
Η κυριαρχία της Merkel έχει αμφισβητηθεί λόγω της μεταναστευτικής της πολιτικής.
Οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα σημάνει αλλαγή στις πολιτικές δομές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης