Τελευταία Νέα
Διεθνή

NIESR: Στο 50/50 οι πιθανότητες ύφεσης στη βρετανική οικονομία λόγω Brexit

NIESR: Στο 50/50 οι πιθανότητες ύφεσης στη βρετανική οικονομία λόγω Brexit
Για επιβράδυνση της οικονομίας το 2016 και 2017 και για άνοδο του πληθωρισμού στο 3% κάνει λόγο το NIESR
Την εκτίμηση ότι είναι 50/50 οι πιθανότητες να βυθιστεί στην ύφεση η βρετανική οικονομία τους επόμενους 18 μήνες λόγω του Brexit διατυπώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).
Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί τόσο το 2016 όσο και το 2017 ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 3% έως τα τέλη του 2017.
«Αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη οικονομική επίπτωση από την απόφαση να αφήσουμε την ΕΕ» υποστήριξε ο Simon Kirby από το NIESR, όπως μεταδίδει το BBC.
Βάσει του δημοσιεύματος, το NIESR εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά 1,7% το 2016 και κατά 1% το 2017.
Αυτό θα σήμαινε ότι η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας.
Ο Kirby υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα του Ιουνίου οδήγησε σε μια τέτοιου είδους οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει άμεση συνέπεια στην κατανάλωση και στις επενδύσεις τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρηματιών.
«Αναμένουμε ότι η βρετανική οικονομία θα βιώσει μια σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και καθ’όλη τη διάρκεια του 2017.
Υπάρχει πιθανότητα για μια τεχνική ύφεση τους επόμενους 18 μήνες, ενώ υπάρχει και ένα ολοένα αυξανόμενο ρίσκο για περαιτέρω επιδείνωση στο εγγύς μέλλον» υποστήριξε ο Kirby με το Ινστιτούτο να σημειώνει πως η άνοδος του πληθωρισμού στο 3% θα οφείλεται κυρίως στην πτώση της λίρας, κάτι όμως που όπως υποστηρίζει το NIESR, θα πρέπει να αγνοηθεί από την Bank of England.
«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα πρέπει να αντιληφθεί αυτή την προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού και να προχωρήσει στην ουσιαστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες» υποστήριξε ο Kirby.
Το NIESR εκτιμά ότι η BoE θα μειώσει αρχικά τα επιτόκια της στο 0,25% και στη συνέχεια στο 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης