Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιαπωνία εξετάζει τη χειραγώγηση των μισθών ως μέτρο απελπισίας για επανεκκίνηση της οικονομίας

Η Ιαπωνία εξετάζει τη χειραγώγηση των μισθών ως μέτρο απελπισίας για επανεκκίνηση της οικονομίας
Ο νέος υπουργός εγχώριας αναζωογόνησης, Kozo Yamamoto, προτείνει κρατικό έλεγχο όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών, με στόχο να ενισχυθούν και να τονωθούν ζήτηση και πληθωρισμός
Ενώ οι πολιτικές του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe, έχουν καταφέρει εν πολλοίς να αυξήσουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, εντούτοις έχουν αποτύχει σε αυτό που είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για να καταφέρει να τονώσει τον πληθωρισμό.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την αύξηση των μισθών.
Τώρα πλέον η ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται ότι εξετάζει ένα ακραίο μέτρο για να καταφέρει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα.
Τον κρατικό έλεγχο των μισθών, όπως υπαινίχθηκε στέλεχος της κυβέρνησης του Abe.



Συγκεκριμένα, ο νεοδιορισθείς υπουργός εγχώριας αναζωογόνησης, Kozo Yamamoto, έχει κατά το παρελθόν προχωρήσει σε ακραίες προτάσεις για την εξυγίανση της ιαπωνικής οικονομίας.
Για παράδειγμα, μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011 είχε προτείνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εγγυηθεί κε κυβερνητικό χρέος για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξή του το 2015 ο Yamamoto είχε προτείνει την ενσωμάτωση στον κανονισμό της Τράπεζας της Ιαπωνίας του στόχου για πληθωρισμό 2%, ώστε να διασφαλιστεί ότι η παρούσα πολιτική του διοικητή Kuroda θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της θητείας του.
Παράλληλα, ο Yamamoto είχε ήδη αναφέρει από το 2014 την πρότασή του για τον δημόσιο έλεγχο των μισθών.
Και σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου την επανέλαβε στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, είπε ότι «θα ήταν σωστό αν ενθαρρύνουμε μία συζήτηση μεταξύ όλων των υπουργείων σχετικά με ένα στόχο όσον αφορά τα επίπεδα των μισθών».
Τώρα πλέον που βρίσκεται σε θέση ισχύος μένει να φανεί εάν θα προωθήσει την πρότασή του και πάλι, με μεγαλύτερη δυναμική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης