Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δασμούς αντι-ντάμπινγκ σε προϊόντα χάλυβα από Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσε η Ε.Ε.για τα επόμενα 5 χρόνια

Δασμούς αντι-ντάμπινγκ σε προϊόντα χάλυβα από Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσε η Ε.Ε.για τα επόμενα 5 χρόνια
Οι δασμοί στοχεύουν ιδιαίτερα στο αντι-νταμπινγκ κατά εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων ψυχρής έλασης σε ρολά (cold rolled steel)
Την επιβολή πενταετών δασμών στον χάλυβα που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες ανακοίνωσαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 οι ευρωπαϊκές αρχές, ως μέτρο αποτροπής του χαλυβουργικού ντάμπινγκ (dumping), ιδιαίτερα από την Κίνα και τη Ρωσία.
Στη γλώσσα των Οικονομικών, το ντάμπινγκ αποτελεί μια ιδιαίτερα επιθετική - και καταστροφική - πρακτική στο πλαίσιο κυρίως του διεθνούς εμπορίου: Εταιρείες εξάγουν τα προϊόντα τους είτε σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που χρεώνουν στην οικεία αγορά τους, είτε σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους, με στόχο τη μεγέθυνση του μεριδίου τους ή/και την οικονομική κατάρρευση του ανταγωνισμού τους.
Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών αποτελεί το επιστέγασμα έρευνας που διενήργησαν για τις τιμές διάθεσης χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά από εταιρείες τρίτων χωρών, μετά από καταγγελία που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, οι δασμοί θα έχουν πενταετή ισχύ, θα εφαρμοστούν από αύριο Παρασκευή 5/8 και θα ανέρχονται μεταξύ 19,7% και 22,1% για εισαγωγές χάλυβα στην Ε.Ε. από κινεζικές εταιρείες και μεταξύ 18,7% και 36,1% για χάλυβα από ρωσικές εταιρείες.
Οι δασμοί στοχεύουν ιδιαίτερα στο αντι-νταμπινγκ εισαγόμενων χαλυβουργικών προϊόντων ψυχρής έλασης σε ρολά (cold rolled steel).
Οι νέοι δασμοί αντικαθιστούν προσωρινούς δασμούς 26,2% που επέβαλε σε εισαγόμενα χαλυβουργικά προϊόντα μόλις τον Φεβρουάριο του 2016 η Ε.Ε., ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή χαλυβουργία.
Μάλιστα, οι νέοι δασμοί θα εφαρμοστούν από αύριο αναδρομικά στις εισαγωγές χάλυβα που είχαν καταχωρηθεί έως και δύο μήνες πριν την έναρξη εφαρμογής των προσωρινών δασμών.
Μόλις τον Μάιο του 2016, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς αντι-ντάμπινγκ 522% σε κινεζικά χαλυβουργικά προϊόντα ψυχρής έλασης σε ρολά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης