Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρατικοποίηση της Deutsche Bank προτείνει το έγκυρο γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Max Planck

Κρατικοποίηση της Deutsche Bank προτείνει το έγκυρο γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Max Planck
Martin Hellwig: «Αντί η ΕΚΤ να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως βάλει σε τάξη τις τράπεζες»
Συμβαίνει και στις πλέον φανατικές χώρες του πυρήνα της νεο-φιλελεύθερης ευρωζώνης: Το έγκυρο γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Deutsche Bank, δηλαδή να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι τις κακοτοπιές, ατασθαλίες, αστοχίες και αποτυχίες της τεράστιας ευρωπαϊκής τραπέζης.
Συγκεκριμένα, την κρατικοποίηση της Deutsche Bank σε περίπτωση ανάγκης εισηγείται ο οικονομολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck για την Έρευνα στα Συλλογικά Αγαθά, Martin Hellwig, που αποτελεί έναν εκ των εγκυρότερων εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας επί του τραπεζικού τομέα.
Ο ίδιος, κατηγορεί την ΕΚΤ για καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες.
«Εάν μία τράπεζα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θα πρέπει να τους αναλάβει το κράτος», δηλώνει ευθαρσώς ο Hellwig στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ενάντια σε κάθε υφιστάμενη λογική ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Deutsche Bank, τονίζει: «Εάν μια ανάμειξη του κράτους φαίνεται ως αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει το γερμανικό κράτος να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ελέγχου που είναι συνδεδεμένη με αυτές τις μετοχές». 
Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμη κριτική στην ΕΚΤ, η οποία, όπως εκτιμά, ευθύνεται εν μέρει για την διαρκή αναβολή της διάσωσης των τραπεζών.
«Αντί να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως βάλει σε τάξη τις τράπεζες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης