Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin σε Εrdogan: «Έτοιμη η Ρωσία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία» - Συνάντηση στην Αγ. Πετρούπολη

tags :
Putin σε Εrdogan: «Έτοιμη η Ρωσία να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τουρκία» - Συνάντηση στην Αγ. Πετρούπολη
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη μία νέα φάση στις σχέσεις του με τον Putin
(upd) H Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις οικονομικές και άλλες σχέσεις της με την Τουρκία, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του R. T. Erdogan, τον οποίο υποδέχθηκε στην Αγία Πετρούπολη. 
Ο Erdogan ευχαρίστησε τον Putin, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Ρώσος ομόλογός του, του τηλεφώνησε αμέσως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος. 
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, μετά την πολύμηνη περίοδο της ρωσοτουρκικής κρίσης.
"Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού", δήλωσε ο Putin, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη μία νέα φάση στις σχέσεις του με τον Putin.
Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν έρθει κοντά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την ψύχρανση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, δείχνει ότι και ο Ρώσος πρόεδρος ποντάρει σε μια νέα συμμαχία.
Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ περιμένει μία «συνάντηση εξαιρετικής σημασίας», η ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνει την αποκατάσταση «βήμα βήμα του συνόλου των ρωσο-τουρκικών σχέσεων», αλλά και την κατάσταση στη Συρία.
Ο Putin ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Erdogan για να καταδικάσει το πραξικόπημα και, φυσικά, δεν έδειξε και ιδιαίτερα ανήσυχος, όπως οι ευρωπαίοι ηγέτες, για το πογκρόμ και την καταστολή που ακολούθησε, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
Ακόμη και αν οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα «γνωρίζουν τις δικές τους αβεβαιότητες, η επιδείνωση των σχέσεων με τις δυτικές δυνάμεις μπορεί να επιταχύνει την ρωσο-τουρκική προσέγγιση», αναφέρεται σε ανάλυση του European Council on Foreign Relations.
Με φόντο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου αναμένεται να επιστρέψουν στην επικαιρότητα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι χθεσινές δηλώσεις; Erdogan.
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας ξεκινούν πλέον από μία νέα βάση, μία νεά σελίδα, επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan, τονίζοντας πως ο Vladimir Putin είναι «φίλος» της Τουρκίας.
Άλλα φιλικά επίθετα που ακούστηκαν από το στόμα του Erdogan για τον Putin ήταν «αξιοσέβαστος», «αγαπητός» κλπ…
Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS, ο κ.Erdogan εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει περαιτέρω οικονομική και πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε θερμά τον Ρώσο Πρόεδρο για τη στήριξη της Ρωσίας προς το πρόσωπο του, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Επίσης, ο «σουλτάνος» υπογράμμισε πως πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η συμφωνία ανάμεσα στους δύο εταίρους για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού.

Πρώτη ενημέρωση: 11:54, Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης