Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ισχυροί οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν πίνακα

Οι ισχυροί οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί Ρωσίας και Τουρκίας σε έναν πίνακα
Το α’ 6μηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Άγκυρας προς την Ρωσία μειώθηκαν ραγδαία, κατά 60,5%
Με αφορμή τη συνάντηση (link) ανάμεσα σε Tayyip Erdogan και Vladimir Putin που λαμβάνει χώρα σήμερα 9/8 στην Αγία Πετρούπολη, κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση στους ισχυρότατους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς ανάμερα σε Άγκυρα και Μόσχα, οι οποίοι ουσιαστικά είναι και ο λόγος της αναθέρμανσης των σχέσεων που επιχειρείται.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα (πηγή: Anadolu), το συνολικό εμπορικό φορτίο που διακινήθηκε μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 23 δισ. δολ. το 2015, παρά το γεγονός ότι τον Νοέμβριο οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από αντίστοιχο τουρκικό.
Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσό το 2008 έφτανε το υπέρογκο νούμερο των 38 δισ. δολ.!
Το α’ 6μηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Άγκυρας προς την Ρωσία μειώθηκαν ραγδαία, κατά 60,5%, φτάνοντας τα 737 εκατ. δολ.
Μεγάλο ήταν το πλήγμα και για τον τουρισμό της Τουρκίας, του βασικού προορισμού διακοπών για τους Ρώσους, με τα έσοδα που χάθηκαν να αγγίζουν τα 840 εκατ. δολ., καθώς η κίνηση μειώθηκε κατά 87%, μετά και το εμπάργκο των ρωσικών τουριστικών γραφείων.
Επίσης, οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuju, ένα project το οποίο φτάνει τα 25 δισ. δολ., ενώ αναφέρεται πως την ίδια στιγμή οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας από τη Ρωσία αγγίζουν τα 27 δισ.
Τέλος, δεν πρέπει να παραληφθεί και το γεγονός ότι πολλές τουρκικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ρωσία... 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης