Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Συμφωνίες ύψους 25 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 2 χρόνια αναμένει η κρατική πετρελαϊκή

Ιράν: Συμφωνίες ύψους 25 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 2 χρόνια αναμένει η κρατική πετρελαϊκή
Ήδη 34 ξένες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις εντός της χώρας
Ενεργειακές συμφωνίες ύψους 25 δισ. δολ. ανάμεσα στο Ιράν και τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες αναμένεται να υπογραφούν εντός των επόμενων δύο χρόνων, όπως ανέφερε σήμερα (10/8) ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρίας NIOC, Ali Kardor, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά της χώρας, μετά την άρση των κυρώσεων από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εκτίμηση ήρθε μετά την ανακοίνωση μίας τροποποίησης που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τις προηγούμενες ημέρες, και η οποία αφορά την ευκολότερη εκμετάλλευση πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου από ξένους επενδυτές.
Σύμφωνα με την NIOC, ήδη 34 ξένες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις εντός της χώρας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο γαλλικός κολοσσός Total SA, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι σε βάθος χρόνου θα επενδυθούν 50 δισ. δολ.
Να σημειώσουμε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς και εταιριών τεχνολογίας, ώστε να αναπτυχθεί περεταίρω η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας, η οποία αποτελεί το βασικό τροχό της οικονομίας.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και ανακοινώθηκε η άρση των κυρώσεων της Δύσης προς το Ιράν, η Τεχεράνη έχει καταφέρει να επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, με την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου να ανέρχεται πλέον τα 3,85 εκατ. βαρέλια, επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από το Δεκέμβριο του 2008.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh, ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα του Ιράν αποτελούν οι τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πάνω στους οποίους η χώρα θα μπορεί να «χτίσει» μία ισχυρή οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης