Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofA: Κινδυνεύουν να γίνουν «σκουπίδια» τα ομόλογα της Ουγγαρίας από τον S&P

BofA: Κινδυνεύουν να γίνουν «σκουπίδια» τα ομόλογα της Ουγγαρίας από τον S&P
Η υποβάθμιση της Ουγγαρία πιθανόν να επίκειται από τον οίκο αξιολόγησης Standars & Poor’s, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ίδια η Bank of America. Μάλιστα, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η Ουγγαρία θα χάσει την αξιολόγηση του ΒΒΒ- και θα μπει σε επίπεδο «σκουπιδιών» (junk) στην επενδυτική αξιολόγηση.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο ο οποίος επιτρέπει στους κατόχους στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και ευρώ να το πληρώσουν στο 25% της αξίας τους.
Το 75% των στεγαστικών δανείων στην Ουγγαρία έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, τα περισσότερα σε περίοδο που το ουγγρικό φιορίνι ήταν ισχυρότερο έναντι του ελβετικού νομίσματος. Η υποτίμηση του φιορινιού μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, λόγω της φυγής κεφαλαίων από ασθενέστερα προς ισχυρότερα νομίσματα, και η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου σε επίπεδα-ρεκόρ, λόγω της διεθνούς οικονομικής ανασφάλειας, δημιούργησε χιλιάδες δανειολήπτες που πασχίζουν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους.
Η νέα δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν πέρασε νόμο με τον οποίο τα στεγαστικά δάνεια θα αποπληρώνονται στη σταθερή ισοτιμία των 180 φιορινιών ανά ελβετικό φράγκο - το ελβετικό νόμισμα έχει αυτή τη στιγμή γύρω στα 242 φιορίνια. Το υπόλοιπο ποσό υποχρεούνται να το πληρώσουν εγχώριες και ξένες τράπεζες που χορήγησαν τα εν λόγω δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης