Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gauck (Γερμανία): Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό με την Τουρκία χωρίς εκβιασμούς

Gauck (Γερμανία): Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό με την Τουρκία χωρίς εκβιασμούς
Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας
Την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Τουρκία για το προσφυγικό παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν και χωρίς να υποκύψει σε εκβιασμούς εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος Joachim Gauck.
Ακόμη, υπερασπίστηκε την προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου και τόνισε ότι η Γερμανία παραμένει ισχυρή και σε καμία περίπτωση «ένα καράβι που βυθίζεται».
«Συναισθηματικά, θα μπορούσα πολλές φορές να πω για αρκετούς ισχυρούς του κόσμου ότι δεν θα έπρεπε να είναι εταίροι μας. Αλλά πρόκειται και για χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να διαπραγματευτούμε.
Πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι πράξεις που ξεκίνησε ο Putin δικαίως απορρίφθηκαν.
Παρόλα αυτά διαπραγματευόμαστε μαζί του. Και έτσι πρέπει να είναι και με την Τουρκία», δήλωσε ο Joachim Gauck σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF.
Ο Γερμανός πρόεδρος βρίσταιται λίγο πριν από το τέλος της θητείας του, καθώς έχει ανακοινώσει ότι στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου δεν θα είναι υποψήφιος.
«Χρειαζόμαστε, με κάθε σαφήνεια, να πούμε ότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία», συνέχισε ο γερμανός πρόεδρος και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες υπό αυτή την κυβέρνηση.
«Για αυτό πολλοί Τούρκοι και πολίτες τουρκικής καταγωγής στη χώρα μας είναι της άποψης ότι είναι για εκείνους μια καλή κυβέρνηση. Σκέφτονται την Ανατολία παλιότερα, την βλέπουν σήμερα είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της επιτυχίας της».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, περιέγραψε την υποδοχή προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία ως «ένα στοιχείο που δημιουργεί αξιοπιστία» και για αυτό, τόνισε, «αυτή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες δεν πρέπει να την καταγγείλουμε, επειδή δεν μας αρέσουν αυτά τα μέτρα».
Αυτό όμως που βεβαίως μας ενοχλεί, διευκρίνισε, είναι το γεγονός ότι «κατά την επεξεργασία του πραξικοπήματος, προφανώς η αρχή της αναλογικότητας (εγκλήματος και ποινής) δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα επισκεπτόταν και πάλι την Τουρκία, όπου το 2014 είχε ασκήσει ευθέως κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, Joachim Gauck εξήγησε ότι δεν μπορεί κανείς να αποσιωπά ή να κρύβει τις αξίες του όταν βρίσκεται σε μια ξένη χώρα όπως η Τουρκία ή η Κίνα, «μόνο και μόνο για να μην ενοχλήσει».
Αυτό περιμένω και από Προέδρους άλλων χωρών που ασκούν κριτική απέναντι στην Γερμανία.
Αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό έκανα και αυτό θα κάνω» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης