Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Ρωσία πυροδοτεί το ράλι του πετρελαίου, αλλά οι Σαουδάραβες κρατάνε ακόμα το «κλειδί»

MarketWatch: Η Ρωσία πυροδοτεί το ράλι του πετρελαίου, αλλά οι Σαουδάραβες κρατάνε ακόμα το «κλειδί»
Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει και μόνη της τιμές, χωρίς τη βοήθεια των υπολοίπων χωρών του ΟΠΕΚ
Μπορεί όσο περνάνε οι μέρες, οι έμποροι του πετρελαίου να εμφανίζονται όλο και πιο αισιόδοξοι ότι οι μεγάλοι παραγωγή θα καταλήξουν σε μία συμφωνία για έναν ανώτατο όριο παραγωγής, χάρη και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, ωστόσο η Σαουδική Αραβία παραμένει η χώρα η οποία κρατάει το «κλειδί» για το κατά πόσο ένα τέτοιο ράλι μπορεί να ξεκινήσει.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Mohammed bin Saleh al-Sada, τα κράτη-μέλη της οργάνωσης θα διοργανώσουν μία άτυπη συνάντηση εντός του Σεπτέμβρη, ώστε να συζητήσουν τρόπους για να σταθεροποιήσουν την ενεργειακή αγορά.
Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη (11/8), ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, εξέφρασε την επιθυμία του για συμμετοχή στις εν λόγω συνομιλίες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» της παραγωγής.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν άνοδο κατά τις τελευταίες μέρες, στον απόηχο τόσο των δηλώσεων του al-Falih, όσο και των δηλώσεων του ρώσου ομολόγου του, Alexander Novak, ο οποίος επίσης τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στις εν λόγω συζητήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού παγκοσμίως, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, καθώς και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι χώρες δείχνουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η πραγματική δύναμη που ασκεί επιρροή είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αγορά χωρίς τη βοήθεια των υπολοίπων χωρών του ΟΠΕΚ.
Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία καταγράφει ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου (10,67 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο 2016), με το σχετικό ποσοστό να αποτελεί ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής ενεργειακής παραγωγής του Οργανισμού.
Και μπορεί το βασίλειο της Αραβίας να εμφανίζεται θετικό σε συζητήσεις για εξισορρόπηση της ενεργειακής αγοράς, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι το «πάγωμα» παραγωγής δεν είναι μέσα στα σενάρια που θα επιλέξει, λόγω της επιθυμίας του Ριάντ να διατηρήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά, και ιδιαιτέρως στην Ασία, η οποία αποτελεί αγορά-κλειδί.
«Εφόσον επιθυμεί η Σαουδική Αραβία, μπορεί από μόνη της να σταθεροποιήσει την αγορά μέχρι το τέλος του έτους, απλά με το μειώσει άμεσα την παραγωγή στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να τη διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της NGP Energy Capital Management, Anas Alhajji.
«Δε χρειάζονται τη συνεργασία άλλων χωρών», καταλήγει ο Alhajji, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί από μόνη της το κλειδί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης