Τελευταία Νέα
Διεθνή

Atlanta Fed: Στο 3,6% ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' 3μηνο 2016

Atlanta Fed: Στο 3,6% ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ' 3μηνο 2016
Υπενθυμίζεται πως για το β΄ 3μηνο του 2016 η ετήσια αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +1,2%
Στο 3,6% υπολογίζει την ετήσια αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ' 3μηνο του τρέχοντος έτους η Federal Reserve της Ατλάντα, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα 16/8.
Υπενθυμίζεται πως για το β΄ 3μηνο του 2016 η ετήσια αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +1,2%, ένα ποσοστό πλήρως απογοητευτικό σε σχέση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,6%.
Επίσης, οι Αρχές αναθεώρησαν επί τα χείρω την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το α' 3μηνο 2016 στο 0,8%, από 1,1% που αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Από τις θετικές εκπλήξεις των στοιχείων ήταν η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 4,2% το β' 3μηνο 2016.
Οι νέες επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν ετήσια πτώση κατά 3,2%, με το συνολικό ποσό τους για το β' 3μηνο να διαμορφώνεται στα 13 δισ. δολ.
Στα εμπορικά στοιχεία, οι εισαγωγές της αμερικανικής οικονομίας μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,4% το β' 3μηνο, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%, εμφανίζοντας έτσι πλεόνασμα.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια) διαμορφώθηκε στο 1,9% για το β' μηνο, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η αύξηση των μισθών κατά 0,6%, για την ίδια περίοδο.
Με αφορμή την έκθεση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Ατλάντα, Dennis Lockhart, τόνισε πως η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα είναι αρκετά ισχυρή για τουλάχιστον μία αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου από τη Federal Reserve πριν την εκπνοή του 2016, καθώς η απασχόληση βελτιώνεται, ενώ και ο πληθωρισμός κινείται προς «υγιή» κατεύθυνση.
«Παραμένω αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2016 και σε ολόκληρο το 2017», τόνισε ο Lockhart.
Η τελευταία φορά που αύξησε τα επιτόκιά της η Federal Reserve ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 - μετά από σχεδόν μία δεκαετία - ενώ η περίφημη επιτροπή νομισματικής πολιτικής της - FOMC - έχει προγραμματίσει τις επόμενες συνεδρίες της για τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016.
Ο Lockhart εκτιμά, ότι η Fed θα επιτύχει τον πληθωριστικό της στόχο και τον στόχο της επίτευξης πλήρους απασχόλησης κάποια στιγμή εντός του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης