Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδέχεται την «εξαγορά» ποινών για κατάδικους στο Ιράν η Ουάσινγκτον – Διέθεσε 400 εκατ. δολ.

tags :
Παραδέχεται την «εξαγορά» ποινών για κατάδικους στο Ιράν η Ουάσινγκτον – Διέθεσε 400 εκατ. δολ.
Η εν λόγω κίνηση αποτελούσε μία από τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στο Ιράν
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατέβαλλαν στο Ιράν 400 εκατ. δολ. τον περασμένο Ιανουάριο, προκειμένου να απελευθερώσει η Τεχεράνη ορισμένους αμερικανούς κρατουμένους, αποκάλυψε την Πέμπτη (18/8) ο εκπρόσωπος του State Department, John Kirby, τονίζοντας ότι η εν λόγω υλοποιήθηκε αφότου η Ουάσινγκτον βεβαιώθηκε ότι οι κρατούμενοι είχαν απελευθερωθεί και επιβιβαστεί σε αεροπλάνο.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχεται δημόσια το σχετικό γεγονός, καθώς μέχρι τώρα τόσο το State Department, όσο και ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, αρνούνταν τους εν λόγω ισχυρισμούς.
«Η πληρωμή των 400 εκατ. δολ. δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι», διευκρίνισε ο Kirby, ο οποίος πρόσθεσε ότι ασκήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής φυγή των αμερικανών.
Να σημειώσουμε ότι η ανταλλαγή των κρατουμένων αποτελούσε μία από τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί η άρση των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στο Ιράν.
Η σχετική αποκάλυψη από το State Department προκάλεσε την αντίδραση του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος κατηγόρησε τον Obama για υποκρισία, τονίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος «είπες ψέματα για τους ομήρους, ανοιχτά και απροκάλυπτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης