Τελευταία Νέα
Διεθνή

European Stability Initiative: Η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

European Stability Initiative: Η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων», σημειώνει το γερμανικό think tank
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα κρίνεται μέχρι στιγμής επιτυχής, και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κατάρρευσή της, εξέφρασαν σήμερα (22/8) οι αναλυτές του γερμανικού think tank European Stability Initiative, το οποίο εδρεύει στο Βερολίνο.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του think tank, Gerald Knaus , «η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να βοηθήσει την Τουρκία να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων εντός της χώρας της», ενώ παράλληλα κρίνει απαραίτητο και το κομμάτι τις επανεγκατάστασης σε ορισμένες από τις χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα, ο Knaus απέρριψε τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών εντός ΕΕ για τερματισμό της συμφωνίας με την Τουρκία, κατηγορώντας τους ότι ενεργούν ανεύθυνα.
«Νομίζω ότι υπάρχει πολλή ανευθυνότητα μεταξύ ορισμένων ηγετών της ΕΕ, ευτυχώς όμως οι βασικοί ηγέτες στις κύριες χώρες και στις Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι μία ενδεχόμενη ρήξη θα είναι κακή για την Τουρκία και την ΕΕ», σημειώνει.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του think tank τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι πολιτικοί εντός Ευρώπης, αναφορικά με την κατάργηση της βίζας προς του πολίτες της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι χώρες με ίδιο ή πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως η Μολδαβία, η Αλβανία και η Σερβία έχουν το εν λόγω προνόμιο χωρίς να είναι χώρες της ΕΕ.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη το Μάρτιο, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων, καθώς και των θανάτων λόγω πνιγμών στο Αιγαίο, καλώντας την ΕΕ να βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
«Η ΕΕ, η Ελλάδα και η Τουρκία ενδιαφέρονται στο να μην ελέγχεται το Αιγαίο από του λαθρέμπορους, καθώς και να μην υπάρχουν άλλοι πνιγμοί ανθρώπων, και ειδικά παιδικών, στις ακτές του Αιγαίου», σημειώνει.
Καταλήγοντας, ο Knaus πρότεινε τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, ενώ τόνισε ότι κλειδί σε αυτή την εξέλιξη θα διαδραματίσει η κατάργηση της βίζας, καθώς και η στενότερη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης