Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη επίσκεψη Biden (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) στην Τουρκία – Συνάντηση με Erdogan, Yildirim

tags :
Κρίσιμη επίσκεψη Biden (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) στην Τουρκία – Συνάντηση με Erdogan, Yildirim
Στόχος η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών ύστερα από την ένταση που προκάλεσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου
Κρίσιμη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan όσο και με τον πρωθυπουργό Binali Yildirim.
Θα είναι οι πρώτες υψηλού επιπέδου επαφές που θα έχουν ΗΠΑ και Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το οποίο μεταξύ άλλων πυροδότησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ιδιαίτερα ύστερα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Άγκυρα κατά των ΗΠΑ για την υπόθεση έκδοσης του Fethullah Gulen (το καθεστώς Erdogan τον θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος) στην Τουρκία.
Πριν από τις συναντήσεις του με τον Erdogan και τον Yildirim, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το οποίο υπέστη καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Biden πρόκειται να εκφράσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στον λαό της Τουρκίας και στη Δημοκρατία ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Yildirim να εκφράσει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Αναμφίβολα το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις επαφές του Biden θα είναι το θέμα του Gullen.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα απαντήσει στο πιεστικό αίτημα της Άγκυρας με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση του ανταποκρίθηκε αποστέλλοντας ήδη στην Τουρκία μια αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών προκειμένου να εξετάσει το αίτημα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, ο Biden δεν πρόκειται να αναλάβει καμία δέσμευση για την ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, παρά το γεγονός ότι ο Erdogan θα εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τη στάση των ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Τουρκία εξέδωσε μια σειρά από τρομοκράτες στις ΗΠΑ χωρίς να ζητά περαιτέρω στοιχεία και αποδείξεις.
Άλλο μεγάλο θέμα των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι και η μάχη με το Ισλαμικό Κράτος αλλά και οι επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 24ωρα ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του τόσο κατά του ISIS όσο και κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να τους επιτρέψουν να ανοίξουν ένα «διάδρομο» στη βόρεια Συρία.
Σημειώνεται πως η Άγκυρα θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσει τη συνεργασία της με το PYD (Κούρδοι Συρίας), επισημαίνοντας την ανάγκη να σταματήσει η προέλαση τους στα σύνορα με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις ΗΠΑ – Τουρκίας για το μέλλον της συμμαχίας τους, ιδιαίτερα ύστερα από τη θεαματική στροφή της Άγκυρας προς τη Ρωσία και την επαπροσέγγιση με τον Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης