Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επίπεδα ρεκόρ τα χρέη των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών – Αγγίζουν συνολικά τα 184 δισ. δολ.

Σε επίπεδα ρεκόρ τα χρέη των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών – Αγγίζουν συνολικά τα 184 δισ. δολ.
Μεταξύ των εταιριών συμπεριλαμβάνονται οι Exxon, Shell, BP και Chevron
Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται πλέον τα χρέη ορισμένων εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών παγκοσμίως, λόγω των χαμηλών τιμών του μαύρου χρυσού, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορούν σε βάθος χρόνου να πληρώνουν τα μερίσματα και να προμηθεύονται νέα βαρέλια.
Συγκεκριμένα, οι εταιρίες Exxon, Shell, BP και Chevron έχουν συνολικό καθαρό χρέος 184 δισ. δολ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα χρέη που είχα το 2014, όταν ξεκίνησε η σταδιακή κάθοδος των τιμών του πετρελαίου, που κορυφώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν και βρέθηκε στα 27 δολ. ανά βαρέλι.
Έκτοτε, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται κοντά στη ζώνη των 50 δολ. ανά βαρέλι, ωστόσο η κατάσταση που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες καθιστά πλέον εξαιρετικά δύσκολο στις εν λόγω εταιρίες να καλύψουν τα έξοδά τους μέσω κανονικής ταμειακής ροής.
Και μπορεί ορισμένα στελέχη των εταιριών να ισχυρίζονται ότι οι επενδυτές θα φέρουν αρκετά μετρητά το 2017 ώστε να πληρωθούν οι νέες επενδύσεις και τα μερίσματα, ορισμένοι μέτοχοι όμως παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των δυσμενών συνθηκών.
Μέσω δηλώσεών του, ο Michael Hulme, διευθυντής του Carmignac Commodities Fund, το οποίο κατέχει μερίδια τόσο στη Shell όσο και στην Exxon, θεωρεί βέβαιο ότι η εν λόγω κατάσταση θα επιφέρει δραστικές αλλαγές εντός των εταιριών, καθώς εκτιμά ότι τα μερίσματα των εταιριών είναι πολύ υψηλά για να συντηρηθούν με τις υπάρχουσες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης