Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Οι πιέσεις στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που οδεύει προς νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου

Business Insider: Οι πιέσεις στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που οδεύει προς νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να σταματήσει την εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο
Στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας (της χώρας που οδεύει προς νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου τον Αύγουστο του 2016) αναφέρεται με ανάλυση του το Business Insider κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόβλημα του κόστους δανεισμού.
Όπως επισημαίνεται, η Σαουδική Αραβία έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά άσχημων προειδοποιητικών σημαδιών σχετικά με το μέλλον της.
Πιο αναλυτικά, η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2016 αναπτύχθηκε μόλις κατά 1,5%, ο βραδύτερος ρυθμός τα τελευταία 13 χρόνια, ο ιδιωτικός τομέας -εκτός του πετρελαίου- ενισχύθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση (η μικρότερη αύξηση του σε περίπου 25 χρόνια), οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 1,9% επίσης σε ετήσια βάση, ενώ η αδυναμία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας.
«Τα πράγματα έχουν πάρει τόσο άσχημη τροπή που στη Σαουδική Αραβία σκέφτονται να βάλουν το πόδι τους στη διεθνή αγορά ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία ούτως ώστε να μην βασίζεται μόνο στο πετρέλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής πρίγκιπας Mohammed bin Salman παρουσίασε το σχέδιο Vision 2030 για να σταματήσει ο «εθισμός» της Σαουδικής Αραβίας στο πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, κάτι που έχει περάσει απαρατήρητο ανάμεσα σε όλα αυτά είναι ότι το διατραπεζικό επιτόκιο της Σαουδικής Αραβία (Saibor), έχει σχεδόν τριπλασιαστεί -από λιγότερο από 0,8% σε περίπου 2,3%- κατά το 2015 και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κρίση ρευστότητας στην αγορά», σύμφωνα με ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Al Rajhi Capital.

Η πορεία του SAIBOR
SAIBOR

Σύμφωνα με τον Pritish Devassy, ανώτερος αναλυτής στο Al Rajhi Capital, είναι «μόνο θέμα χρόνου μέχρι το κόστος δανεισμού να αρχίσει να αυξάνεται, εκτός εάν τα επιτόκια αναφοράς υποχωρήσουν σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που είναι απίθανο δεδομένης της κατάστασης στη ρευστότητα και την αναμενόμενη ανοδική τροχιά των επιτοκίων της FED, ακόμα και με χαμηλότερο ρυθμό».
Οι εταιρείες που θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση του κόστους δανεισμού θα είναι εκείνες με χαμηλά περιθώρια κέρδους και υψηλή μόχλευση.

Η πορεία των επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία ανά κλάδο
Saudi sectors

Οι εταιρείες που πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών, της γεωργίας και των τροφίμων, ενώ φαίνεται ότι οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι τηλεπικοινωνίες θα γλυτώσουν.
Ωστόσο, «η επίπτωση σε μεμονωμένες επιχειρήσεις τόσο από τους παραπάνω τομείς ή και άλλους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το προφίλ του χρέους τους και τη διάρθρωση του κόστους» έγραψε ο Devassy.

Μια αύξηση στο κόστος δανεισμού είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας αυτές τις μέρες, δεδομένης της μικρής καταναλωτικής ζήτησης που τις έχει ήδη αναγκάσει να μειώσουν τις τιμές.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει μειώσει τις δαπάνες της και μείωσε το ποσό των ενεργειακών επιδοτήσεων, κάτι που έχει ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες.

Στις 17/8/2016 το bankingnews.gr μετέδιδε:

Reuters: Προς νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου οδεύει η Σαουδική Αραβία τον Αύγουστο του 2016

Η Σαουδική Αραβία κατευθύνεται προς νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου τον τρέχοντα μήνα - Αύγουστο του 2016 - ξεπερνώντας ακόμα και τη Ρωσία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως.
Αυτό αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επισημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία - ήδη η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως - ξεκίνησε να αυξάνει την παραγωγή της τον Ιούνιο του 2016 μετά από ένα εξάμηνο σταθερής παραγωγής, λόγω της αυξημένης εγχώριας ενεργειακής ζήτησης και των υψηλότερων εξαγωγικών απαιτήσεων.
Αν και η επιλογή της να αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη πρόθεσή της να συμβάλλει στο συντονισμένο «πάγωμα» της πετρελαϊκής παραγωγής χωρών-μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC και τρίτων χωρών, στην πραγματικότητα θα της προσφέρει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στις σχετικές συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα στην Αλγερία.
Επικαλούμενο πηγές του OPEC, το Reuters αναφέρει ότι τον τρέχοντα μήνα η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα ανέλθει σε έως και 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από το ιστορικό ρεκόρ των 10,67 εκατ. βαρελιών τον Ιούλιο του 2016 και τα 10,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως του Ιανουαρίου 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης