Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκτονώνεται η ένταση στην Gabon μετά από μέρες φονικών ταραχών – Πάνω από 1.000 οι συλλήψεις

tags :
Reuters: Εκτονώνεται η ένταση στην Gabon  μετά από μέρες φονικών ταραχών – Πάνω από 1.000 οι συλλήψεις
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα εκτεταμένα επεισόδια
Εκτονώθηκε η ένταση στην πρωτεύουσα της Gabon (Γκαμπόν) το Σάββατο 3/9 μετά από μέρες φονικών ταραχών που πυροδοτήθηκαν από την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Ali Bongo επανεκλέχτηκε οριακά με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νοθεία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πάνω από 1.000 άτομα συνελήφθησαν στις ταραχές που άρχισαν την Τετάρτη 31/8, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Τα μαγαζιά άρχισαν να ανοίγουν ξανά το Σάββατο 3/9, ενώ υπήρχε και κάποια κυκλοφορία στους δρόμους, καθώς η τακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις και η ισχυρή παρουσία της ασφάλειας έφεραν αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή φτωχοί κάτοικοι της Λίμπρεβιλ που κυνηγούν το μεροκάματο, έλεγαν ότι ελπίζουν στην επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς πέρασαν δύσκολα μετά τα κλειστά μαγαζιά.
«Τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ δύσκολα για μας, το γεγονός ότι υπάρχει πάλι κίνηση είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι οικογένειές μας υπέφεραν» δήλωσε ο 42χρονος Alex Ndong, μηχανικός από τη Lalala, ένα προάστιο της Λίμπρεβιλ.
Ο Βοngo ανήλθε στην εξουσία το 2009, μετά τον θάνατο του πατέρα του Omar, ο οποίος ήταν για 42 χρόνια στην εξουσία του αφρικανικού κράτους.
Η Γαλλία έχει στρατιωτική βάση στην Γκαμπόν από το 1960 και υπάρχουν 450 στρατιώτες εκεί.
Οι αμφισβητούμενες εκλογές πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες, αλλά η δυσαρέσκεια προϋπήρχε για την οικονομία που δοκιμάζεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έχει πλήξει τους εξαγωγείς πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε πτώση την παραγωγή.
Ανάμεσα στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου είναι και η Shell με την Τοtal.
Πολλοί κάτοικοι ισχυρίζονται ότι οι καρποί από τον πλούτο του πετρελαίου μοιράζονται πολύ στενά.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ping ανέφερε στους New York Times ότι δεν θα ανεχτεί την κάλπικη νίκη του Bongo στις εκλογές.
Υποστήριξε επίσης ότι θα ζητήσει από την ΕΕ μία εκλογική επιτροπή για να εξετάσει τα αποτελέσματα γραφείο, γραφείο και να εξακριβωθεί αν έγινε νοθεία.
«Ο λαός της Γκαμπόν ψήφισε για τον ηγέτη του και διάλεξε εμένα, επέλεγε μία αλλαγή από το καθεστώς δυναστείας που υπάρχει από το 1967.
Νωρίτερα είχε ζητήσει διεθνή παρέμβαση, αν και ένας αναλυτής είπε ότι του φαίνεται απίθανο αυτό το αποτέλεσμα να σταθεί.
Το Σάββατο 3/9 στην πρωτεύουσα Λίμπρεβιλ της Γκαμπόν ήταν υπό κράτηση 800 άτομα, ενώ άλλα 300 είχαν συλληφθεί στην υπόλοιπη χώρα.
Ζητήθηκε από τις αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φερθούν δίκαια σε όσους είναι υπό κράτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης