Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Πολύ σκληρή για να πεθάνει; Οι εκλογές στο Βερολίνο η επόμενη δοκιμασία

Merkel: Πολύ σκληρή για να πεθάνει; Οι εκλογές στο Βερολίνο η επόμενη δοκιμασία
Η Merkel βρίσκεται στο στόχαστρο, τόσο των Χριστιανοκοινωνιστών όσο και των Χριστιανοδημοκρατών, δεχόμενη σφοδρή κριτική
Σοκ προκάλεσε στην καγκελάριο Merkel και στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών η τρίτη θέση στις εκλογές του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και η ανάδειξη του ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική και για τη Γερμανία (AfD) στη δεύτερη θέση (πίσω από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών).
Σε πολιτικό επίπεδο, η σημασία του μικρού ανατολικογερμανικού κρατιδίου (1,8 εκατ. κάτοικοι σε σύνολο 80 εκατ. ) μπορεί να μην είναι μεγάλη, ωστόσο ο συμβολισμός της ήττας είναι πολύ ισχυρός, δεδομένου του πλήγματος που έχει δεχθεί η καγκελάριος της Γερμανίας, λόγω της πολιτικής ανοικτών συνόρων στο προσφυγικό ζήτημα.
Η Merkel βρίσκεται στο στόχαστρο, τόσο των Χριστιανοκοινωνιστών όσο και των Χριστιανοδημοκρατών, δεχόμενη σφοδρή κριτική.
Ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, η καγκελάριος δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφια, την ώρα που είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα στο μικρό κρατίδιο το οποίο είναι η εκλογική περιφέρεια της Merkel, αποτελεί μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία της πολιτικής της.
Το μεταναστευτικό κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα και όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων εκφράζει δυσαρέσκεια για τις επιλογές της.
Κατά τη δεκαετή πολιτική της κυριαρχία, η Merkel κατάφερε να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις, λαμβάνοντας σκληρές αποφάσεις, ωστόσο το μεταναστευτικό ενδέχεται να αποτελέσει την πολιτική της ταφόπλακα, καθώς η εσωκομματική αμφισβήτηση γιγαντώνεται απειλητικά.
Η μήπως όχι;
Ασφαλής πρόβλεψη δεν είναι δυνατή, ωστόσο μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία δεν φαίνεται εφικτή, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο και ανήμπορο να απειλήσει τους Χριστιανοδημοκράτες.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ένα κόμμα ακροδεξιό και ξενοφοβικό κερδίζει έδαφος, ξυπνώντας στη Γερμανία τις πιο σκοτεινές της μνήμες.
Και για αυτή την εξέλιξη, η Merkel φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, σύμφωνα με τους επικριτές της.
Το επόμενο κρίσιμο τεστ για την καγκελάριο είναι οι εκλογές στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες, με τον γερμανικό Τύπο να σχολιάζει πως η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί αρνητικό προμήνυμα, ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο για την αρχή του τέλους της κυριαρχίας Merkel.
Να σημειωθεί ότι στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου, δεν αποκλείεται το AfD να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Die Welt, «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Merkel κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα…»

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης