Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σε υψηλό 5 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο 2016

Ιράν: Σε υψηλό 5 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο 2016
Οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης αυξήθηκαν κατά +15% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
Αξιοσημείωτη άνοδο της τάξεως του +15% κατέγραψαν σε μηνιαία βάση οι παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Αύγουστο του 2016 , φθάνοντας στην παραγωγή περισσοτέρων από 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τα εν λόγω ποσοστά να αγγίζουν πλέον τα επίπεδα που είχε η Τεχεράνη πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του Ιράν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε υψηλό πέντε ετών, με την παραγωγή αργού να έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2015, απόρροια της επιστροφής της χώρας στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
«Κλειδί» στην εν λόγω εξέλιξη αποτελεί η ισχυρή ζήτηση σε Ασία και Ευρώπη, καθώς χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές του Ιράν προς τη Γηραιά ήπειρο «εκτοξεύτηκαν» τον Αύγουστο κατά +48%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πλέον, ο στόχος παραγωγής της Τεχεράνης φαίνεται να αυξάνεται περεταίρω, στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προϋπόθεση την οποία αναμένεται να θέσει σε συζητήσεις ενδεχόμενου «παγώματος» παραγωγής με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Υπενθυμίζουμε ότι το διήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου, τόσο τα μέλη του ΟΠΕΚ όσο και η Ρωσία, αναμένεται να έχουν ανεπίσημη συνάντηση στο Αλγέρι, προκειμένου να συζητήσουν ορισμένες μεθόδους ανάκαμψης των ενεργειακών τιμών.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί η χρυσή τομή εντός του τρέχοντος μήνα, καθώς όλες οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες επιθυμούν σημαντικό μερίδιο από την ενεργειακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης