Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκλογές στο Βερολίνο - Απώλειες για το κόμμα (CDU) της Merkel δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

tags :
Reuters: Εκλογές στο Βερολίνο - Απώλειες για το κόμμα (CDU) της Merkel δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η ψηφοφορία στη γερμανική πρωτεύουσα άρχισε στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και 2,5 εκατ. άνθρωποι θα αποφασίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο του Βερολίνου
Οι Συντηρητικοί της Angela Merkel αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν μία δεύτερη εκλογική ήττα μέσα σε δύο εβδομάδες, αυτή τη φορά στο Βερολίνο, καθώς οι ψηφοφόροι αναμένεται να αποδοκιμάσουν τη φιλική προς τους πρόσφυγες πολιτική της Καγκελάριου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκτιμάται ότι θα αποκομίσει κέρδη από την απόφαση της Merkel να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα στους πρόσφυγες και να μπει στη δέκατη περιφερειακή βουλή σε σύνολο 16 ομοσπονδιών στη χώρα.
Η ψηφοφορία στη γερμανική πρωτεύουσα άρχισε στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να αποφασίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν  στο κοινοβούλιο του Βερολίνου.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και σχεδόν αμέσως θα δημοσιοποιηθούν τα exit poll.
Oι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται περίπου μία ώρα μετά.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες απώλειες για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Angela Merkel, κάτι που σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μπορεί να τους ξεφορτωθούν από την τρέχουσα συμμαχία τους.
Αυτό θα αυξήσει την πίεση για τη Merkel ένα χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία και θα βαθύνει τους διχασμούς στο συντηρητικό στρατόπεδο.
Πριν από δύο εβδομάδες η ήττα στο κρατίδιο του Mecklenburg Vorpommern αύξησε τις φωνές από συμμάχους της Merkel που της ζητούν να κάνει πιο σκληρή τη μεταναστευτική της πολιτική και να εισάγει ένα όριο 200 χιλιάδων προσφύγων το χρόνο.
Η Merkel απορρίπτει ένα τέτοιο όριο και εμμένει στην προσέγγισή της για μία ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό θέμα, διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, κάνοντας συμφωνίες με χώρες όπως η Τουρκία και κατανέμοντας τους πρόσφυγες σε όλη την ήπειρο.Οι τελευταίες εκλογικές ήττες άρχισαν να δημιουργούν ερωτηματικά για το κατά πόσο η πιο ισχυρή ηγέτιδα της Ευρώπης θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μία τέταρτη θητεία, αλλά επειδή το κόμμα της δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, πιθανότατα θα είναι πάλι αυτή υποψήφια.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις αποψινές εκλογές του Βερολίνου που έγιναν για λογαριασμό του ZDF, έδειξαν ότι το CDU θα συγκεντρώσει 18%, δηλαδή, 5 μονάδες λιγότερες από το 2011, ενώ θα είναι και πολύ πίσω από το SPD, που αναμένεται να φτάσει το 23%.
Το AfD θα πάρει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 14%, οι Πράσινοι 15% και το αριστερό κόμμα Die Linke 14,5%.
Η καμπάνια του ΑfD επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό θέμα, ποντάροντας στους φόβους για το κόστος του 1 εκ. προσφύγων, που μπήκαν στη Γερμανία το 2015 και την ενσωμάτωσή τους.
Η ασφάλεια μετά από δύο επιθέσεις στη Βαυαρία που τραυμάτισαν 20 ανθρώπους και τις φονικές τρομοκρατικές ενέργειες στο Βέλγιο και τη Γαλλία, ανησυχεί επίσης τους ψηφοφόρους.
Το SPD, ο εταίρος της Merkel σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θέλει να κάνει συνασπισμό με τους Πράσινους και αν χρειαστεί με το αριστερό Die Linke.
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Mueller που προέρχεται από το SPD, που επικρίθηκε από το AfD για τη μεταναστευτική του πολιτική, είπε ότι αν το ακροδεξιό κόμμα πάρει διψήφιο ποσοστό, θα δούμε μία αναγέννηση των Ναζί σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης