Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούλιο 2016

Σαουδική Αραβία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούλιο 2016
Παράλληλα, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η χρήση αργού στην εγχώρια αγορά
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, σε ότι αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία ου εξέδωσε σήμερα (20/9) στη δημοσιότητα η Κοινή Πρωτοβουλία Δεδομένων Πετρελαίου, την ίδια στιγμή που η χρήση αργού στην εγχώρια αγορά περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 166.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 7.62 εκατ. βαρέλια, ενώ παράλληλα καταγράφηκε μείωση της εγχώρια χρήσης κατά 7.000 βαρέλια, στα 697.000 ημερησίως, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.
Να σημειώσουμε ότι η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, προκειμένου να περιορίσει την άμεση καύση του αργού, η οποία κορυφώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη ραγδαία χρήση του κλιματισμού.
Το πλάνο του Ριάντ μέχρι στιγμής έχει κριθεί ιδιαιτέρως επιτυχημένο, εφόσον λάβει κανείς υπόψη του ότι η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου οδήγησε στη μείωση χρήσης αργού κατά 151.000 βαρέλια τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεπε η μείωση να ανέλθει στα 100.000 βαρέλια.
Η εν λόγω εξέλιξη δίνει την ευκαιρία στο Ριάντ να διατηρήσει τη μερίδα του λέοντος στην ενεργειακή αγορά, καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ετοιμάζονται να συναντηθούν για το ενεργειακό φόρουμ στο Αλγέρι, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στις τιμές του πετρελαίου.
Παρά το γεγονός ότι πολλές πλευρές εκφράζουν την προθυμία τους να δράσουν προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές του πετρελαίου, στην πράξη κάτι τέτοιο δε δείχνει να συμβαίνει, καθώς χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους με φρενήρεις ρυθμούς.
Με το ενδεχόμενο συμφωνίας να φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, πλέον είναι στο χέρι της Σαουδικής Αραβίας να καθορίσει τις συνθήκες μέσα από τις οποίες θα κινηθεί η αγορά πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης