Τελευταία Νέα
Διεθνή

Koenig (SRB): Εποπτικά κεφάλαια υπερδιπλάσια των κεφαλαιακών απαιτήσεων χρειάζονται οι τράπεζες

Koenig (SRB): Εποπτικά κεφάλαια υπερδιπλάσια των κεφαλαιακών απαιτήσεων χρειάζονται οι τράπεζες
Η Koenig διευκρίνισε, ότι από τη στιγμή που θα τεθούν οι κανόνες και τα όρια για τα τραπεζικά κεφάλαια απορρόφησης ζημιών, οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 έως 4 χρόνια για να τα συγκεντρώσουν
Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην ευρωζώνη θα κληθούν να αυξήσουν τα εποπτικά κεφάλαιά τους σε επίπεδο μεγαλύτερο του διπλάσιου των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλιστεί, ότι σε περίπτωση επειγόντων προβλημάτων τους δεν θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες με τη διάσωσή τους.
Αυτό ανέφερε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 η Elke Koenig, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board - SRB), το οποίο από κοινού με τις Εθνικές Αρχές Εξυγίανσης (NRAs) συνιστά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την Koenig, το SRB πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που ορίζει για τις τράπεζες η ΕΚΤ, ως μέτρο για τα επιπλέον κεφάλαια που αυτές πρέπει να συγκεντρώσουν για να μπορούν να απορροφούν ζημίες και να ανακεφαλαιοποιούνται κατά τη διάρκειας μιας κρίσης.
Όπως ισχυρίζεται η ίδια, η απαίτηση από τις τράπεζες της ευρωζώνης να διαθέτουν τουλάχιστον ισόποσα με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους κεφάλαια απορρόφησης ζημιών σε περιόδους κρίσης θα διασφαλίσει ότι θα μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα μετά την αναδιάρθρωσή τους.
Οι απαιτήσεις του SRB από τις τράπεζες για τις οποίες είναι υπεύθυνο θα καταστούν περισσότερο ακριβείς αφού η ΕΚΤ θέσει τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας και αλλάξουν οι κανόνες για τα κεφάλαια, τη χρεοκοπία και την πτώχευση των τραπεζών.
Τον Ιούλιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) εκτίμησε, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 470 δισ. ευρώ αντίστοιχων με αυτά που αναφέρει η Koenig, όμως το SRB δεν αποκαλύπτει τους δικούς του υπολογισμούς.
Μάλιστα, η Koenig διευκρίνισε, ότι από τη στιγμή που θα τεθούν οι κανόνες και τα όρια για τα τραπεζικά κεφάλαια απορρόφησης ζημιών, οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 έως 4 χρόνια για να τα συγκεντρώσουν.
Το SRB είναι ο ανεξάρτητος φορέας εξυγίανσης 142 τραπεζών στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης