Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Απέτυχαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για επαναφορά της εκεχειρίας

Συρία: Απέτυχαν οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για επαναφορά της εκεχειρίας
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Staffan de Mistura, χαρακτήρισε τις συνάντηση ως «μακρά, επίπονη και απογοητευτική»
Στο κενό οδηγήθηκαν οι χθεσινές (22/9) συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αναβίωση της πρόσφατης εκεχειρίας στη Συρία, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ζήτημα, Staffan de Mistura, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να έχουν ψυχρανθεί αρκετά κατά τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο de Mistura ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά το πέρας της σχετικής συνόδου στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση αποδείχθηκε «μακρά, επίπονη και απογοητευτική», θέλοντας να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για την εν λόγω εξέλιξη.
Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει και εφαρμόσει πανεθνική εκεχειρία στη Συρία κατά τις 8 Σεπτεμβρίου, η οποία ωστόσο άρχισε να καταρρέει, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις του συριακού στρατού, αφαιρώντας τη ζωή 62 ατόμων.
Ο de Mistura παράλληλα, δήλωσε ότι ο τερματισμός της εκεχειρίας ήταν λανθασμένος και ότι επιθυμεί να δει μία σοβαρότητα από τις εμπλεκόμενες πλευρές αναφορικά με το ζήτημα επαναφορά της ειρήνης στη χώρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, δηλώσεις παραχώρησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, ο οποίος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει την εκεχειρία, καλώντας παράλληλα τη Ρωσίας και τη συριακή κυβέρνηση να πράξουν αναλόγως.
«Δε μπορούμε να βγούμε έξω στον κόσμο και να πούμε ότι έχουμε συμφωνία από τη στιγμή που δεν έχουμε», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Kerry, ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν οι ρωσική πλευρά επιστρέψει με εποικοδομητικές προτάσεις, η αμερικανική πλευρά θα τις εξετάσει.
Να σημειώσουμε ότι τόσο ο Kerry, όσο και ο ρώσος ομόλογός του Sergey Lavrov συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και σήμερα (23/9), με την ελπίδα να βρεθεί μία χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης