Τελευταία Νέα
Διεθνή

CER (think tank): Δεν ευθύνεται η ΕΕ για τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας

CER (think tank): Δεν ευθύνεται η ΕΕ για τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας
Όσα κίνητρα και να παρέχει η βρετανική κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετά για να πετύχει τις επενδύσεις που χρειάζονται
Είναι λάθος το Ηνωμένο Βασίλειο να κατηγορεί την ΕΕ για τα οικονομικά του προβλήματα αναφέρεται σε έκθεση του CER (Centre for European Reform - Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση).
Σύμφωνα με το think tank, τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πιο πλούσια σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ-15 (δηλ. εκείνες τις χώρες που ήταν μέλη της ΕΕ στις αρχές του αιώνα) από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια.
Επίσης, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το Brexit μπορεί να επιδεινώσει πολλά από τα προβλήματα της Βρετανίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το οικονομικό ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υπάρξει μέτριο (βάσει των διαφορών μεταξύ των τιμών, των συναλλαγματικών ισοτιμιών και της αγοραστικής δύναμης) ενώ βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία που παρουσιάζει την καλύτερο επίδοση.
Από την άποψη της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ 2000 και 2014, τα ηνία κρατάνε οι: Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Περιφερειακός πλούτος

Όταν πρόκειται για την παραγωγικότητα, η παραγωγή ανά ώρα είναι περίπου η ίδια όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά πολύ λιγότερη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το CER.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η αδύναμη σχέση με τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια περίοδο που η ευρωζώνη είχε πληγεί από την κρίση χρέους δείχνει ότι η χώρα είναι ήδη δέσμια των αποτυχημένων πολιτικών της και των εγχώριων προβλημάτων της.
Μόνο δύο βρετανικές περιοχές -το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία- είναι πλουσιότερη από το μέσο όρο της ΕΕ-15, και «οι περισσότερες από τις φτωχότερες βρετανικές περιφέρειες έχουν χάσει έδαφος», επισημαίνει ο Simon Tilford αναπληρωτής διευθυντής στο CER.
«Δυστυχώς, το Brexit κινδυνεύει να επιδεινώσει τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Tilford.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απώλεια πρόσβασης στην ενιαία αγορά θα μειώσει την απήχηση του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους ξένους επενδυτές.
Ο Tilford σημειώνει ότι ενώ η κυβέρνηση θα καταλήξει να παρέχει κάποια κίνητρα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίδρασης λόγω του Brexit, δεν θα είναι αρκετά για να πετύχει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές και δεξιότητες που απαιτούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης