Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wolfgang Ischinger: Ντροπή για την Ευρώπη ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία

Wolfgang Ischinger: Ντροπή για την Ευρώπη ό,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να δεσμευτεί να επενδύσει ένα ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Συρίας, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός», σημείωσε ο Ischinger
Δριμεία κριτική κατά των ευρωπαίων ηγετών άσκησε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Wolfgang Ischinger, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επειδή «κοιτούν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία από τις κερκίδες».
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ντροπή για την Ευρώπη», τόνισε ο Ischinger, πρώην πρέσβης της Γερμανίας και επικεφαλής του κορυφαίου forum για την ασφάλεια από το 2008.
Ενώ είναι εύκολο να «ρίχνεις τις ευθύνες στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ» για το αδιέξοδο, ο Ischinger τόνισε πως η Ευρώπη έχει «αποτύχει πλήρως» στην ανάληψη των ευθυνών της να βοηθήσει να σταματήσει ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Ακόμα και χωρίς τη στρατιωτική συμμετοχή, ο Ischinger υποστήριξε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει με πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες, που θα διασφάλιζαν πως η κατάπαυση πυρός -πλέον σχεδόν βέβαια “νεκρή”- θα γινόταν σεβαστή από όλους.
«Η Ευρώπη θα μπορούσε να δεσμευτεί να επενδύσει ένα ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Συρίας, υπό την προϋπόθεση να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός», σημείωσε ο Ischinger.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του υπουργού Εξωτερικών να υπάρξει μια ζώνη στην οποία θα απαγορεύονται οι πτήσεις στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ωστόσο προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.
«Αυτό θα μετρούσε και για τη Γερμανία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, υποστήριξε πως ο Putin χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες της διοίκησης Obama για να επιφέρει πλήγμα στη λεγόμενη ‘Pax Americana.
«Θέλει να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων και υπολογίζει στο να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια νέα στρατηγική συμφωνία με την επόμενη προεδρία των ΗΠΑ, ως ισοδύναμος», σημείωσε ο Ischinger.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης