Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Deutsche bank θέλει συμβιβασμό με τις ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές – Σε οριακό σημείο η τράπεζα

tags :
H Deutsche bank θέλει συμβιβασμό με τις ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές – Σε οριακό σημείο η τράπεζα
Ο Cryan ο CEO της Deutsche bank θα βρεθεί στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες στην σύνοδο του ΔΝΤ
(upd) Η Deutsche Bank επιδιώκει συμβιβασμό με το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου του 2016 ώστε να μειωθεί το αρχικό πρόστιμο από 14 σε 5,4 με 6 δισεκ. δολάρια για τους ενυπόθηκους τίτλους.
Με βάση το Reuters η απειλή ενός τόσο μεγάλου προστίμου ώθησε τις μετοχές της Deutsche σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ένας συμβιβασμός απαιτείται επειγόντως για να αντιστρέψει την καθοδική τάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Η μετοχή της Deutsche bank στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 ανέκαμψε λόγω των αναφορών ότι επίκειται συμβιβασμός Deutsche bank – ΗΠΑ με στόχο να μειωθεί το πρόστιμο από 14 σε 5,4 δισεκ. αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Deutsche bank και του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης θα ξεκινήσουν προσεχώς τονίζει η Frankfurter Allegemeine Zeitung, εξέλιξη που ανατρέπει… τις πληροφορίες της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου του 2016 που ανέφεραν ότι επίκειται συμβιβασμός ώστε το πρόστιμο να μειωθεί από 14 σε 5,6 δισεκ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Deutsche bank εκτινάχθηκε +6,7% στα 11 ευρώ περίπου με την κεφαλαιοποίηση από 14,1 δισεκ. να αυξάνεται στα 15,9 δισεκ. όταν διέρρευσαν οι φήμες ότι έχει επέλθει συμβιβασμός με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης για το πρόστιμο των 14 δισεκ.
Οι αμερικανοί επέβαλλαν πρόστιμο 14 δισεκ. για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα subprime τα ενυπόθηκα δάνεια η Deutsche bank.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Deutsche bank σημείωνε ιστορικά χαμηλά απόρροια υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Οι αναφορές του συμβιβασμού προκάλεσαν ανατιμητική κερδοσκοπία η μετοχή της Deutsche bank εκτινάχθηκε.
Όμως η FAZ υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης και της Deutsche bank καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα σχεδιάζεται ταξίδι της διοίκησης της Deutsche bank στις ΗΠΑ για να διευθετήσουν το ζήτημα του προστίμου.
Η πραγματικότητα είναι ότι όταν όλοι κατάλαβαν ότι η Deutsche bank κινδυνεύει ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί ώστε να εκτονώσουν την κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι η Deutsche bank έχει δεχθεί μπαράζ ρευστοποιήσεων το έσχατο διάστημα η κεφαλαιοποίηση έφθασε έως τα 14 δισεκ. για μια τράπεζα με 1,8 τρισεκ. ενώ οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 558 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 340 δισεκ. είναι καταθέσεις ιδιωτών.
Η Deutsche bank θα διασωθεί μεν αλλά είναι προφανές ότι έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της.

Ο Cryan ο CEO της Deutsche bank στις ΗΠΑ στην σύνοδο του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το 2016 είχε προειδοποιήσει και αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα την Deutsche bank σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια τράπεζα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche bank Cryan θα είναι στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ, και η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι θα υπάρξει προσπάθεια να διαπραγματευτεί η Deutsche bank ένα συμβιβασμό με τις αρχές των ΗΠΑ.
Η διοίκηση της Γερμανικής τράπεζας θέλει να πετύχει τον συμβιβασμό πριν τις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου καθώς μπορεί να προκύψουν άγνωστοι κίνδυνοι και πιθανές καθυστερήσεις.

Moody's: Η Deutsche Bank αντέχει ένα μεγάλο πρόστιμο - Θετικός ένας συμβιβασμός στα 3,1 δισ. δολ.

H Deutsche Bank μπορεί να αντέξει ένα μεγάλο πρόστιμο, σχολιάζει σε σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, θα ήταν θετικό για τους ομολογιούχους της Deutsche Bank, εάν η τράπεζα να καταλήξει σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, γύρω στα 3,1 δισ. δολάρια (2,75 δισ. ευρώ).
Τουλάχιστον το ήμισυ των αποθεμάτων της Deutsche Bank για διακανονισμό δικαστικών υποθέσεων, που ανέρχονταν στα 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος του β' τριμήνου, θα μπορούσαν να διατεθούν για τον διακανονισμό της υπόθεσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Με βάση το μερίδιο αγοράς της Deutsche Bank, που ανέρχεται σε 6,4%, ένας διακανονισμός στα 1,1 δισ. δολάρια, ή ακόμα και στα 2,3 δισ. δολάρια «μπορεί να καλυφθεί».
Ωστόσο, ένας διακανονισμός στο υψηλό όριο αντίστοιχων διακανονισμών από άλλες τράπεζες, θα ανέρχονταν συνολικά σε 5,7 δισ. δολάρια.
Ένα τέτοιο πρόστιμο θα απαιτούσε αύξηση των αποθεμάτων της τράπεζας για διακανονισμούς κατά 2,4 δισ. ευρώ, κάτι που θα περιόριζε την κερδοφορία της φέτος, όμως δεν θα επιδείνωνε σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της γερμανικής τράπεζας, καταλήγουν οι αναλυτές της Moody's.
Σημειώνεται ότι το αρχικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανέρχεται σε 14 δισ. δολ.

Οι μεγάλες εταιρίες της Γερμανίας στηρίζουν την Deutsche bank

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάρρευση της μετοχής και να στηρίξουν την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας την Deutsche bank οι επικεφαλής των εταιριών όπως η BASF η Daimler η E.ON, η RWE και η Siemens σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στηρίζουν ανοικτά την Deutsche bank.
«Η Γερμανική βιομηχανία χρειάζεται την Deutsche Bank να μας συνοδεύσει έξω στον κόσμο» είπε ο  Πρόεδρος Juergen Hambrecht της BASF.
Οι υποστηρικτικές δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά την αναφορά ότι Deutsche bank και αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης βρίσκονται ή κατά το ορθότερο θα βρεθούν προσεχώς σε διαπραγματεύσεις για το πρόστιμο των 14 δισεκ. δολαρίων.
Η Deutsche bank έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 15,9 δισεκ. ευρώ  και για να πληρώσει τα 14 ή 5,4 δισεκ. δολάρια αν μειωθεί το πρόστιμο.
Η εφημερίδα Bild am Sonntag ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank είχε ενημερώσει την γερμανική κυβέρνηση λίγο πριν αποκαλυφθεί το πρόστιμο των 14 δισεκ.  χωρίς όμως να ζητήσει κρατική βοήθεια.
Ο πρόεδρος του Bavarian Finance Centre (Κέντρου Οικονομικών της Βαυαρίας) Wolfgang Gerke μιλώντας στην Bild am Sonntag πρότεινε η γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει και να αγοράσει ένα 20% των μετοχών της Deutsche bank πριν καταρρεύσει περαιτέρω η μετοχή.

FT: Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για "οικονομικό πόλεμο"

Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο κατά της Γερμανίας, καθώς η ανησυχία συνεχίζει να αυξάνεται στην πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας για το μέλλον της μεγαλύτερης τράπεζας της, της Deutsche Bank, γράφει η Financial Times.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι ορισμένοι εκ των εκπροσώπων κορυφαίων γερμανικών βιομηχανιών έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην τράπεζα, μετά την καταιγίδα στην αγορά την περασμένη εβδομάδα που απείλησε να "καταπιεί" την Deutsche Bank, τονίζοντας τη σημασία της για τη γερμανική οικονομία και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη στην ηγεσία του John Cryan.
Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του γερμανικού κοινοβουλίου Peter Ramsauer δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ότι η κίνηση του yπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Deutsche Bank "έχει τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού πολέμου".
Είπε ακόμη, ότι οι ΗΠΑ έχουν μια "μακρά παράδοση" να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, για να διεξάγουν έναν εμπορικό πόλεμο "αν ωφελεί τη δική τους οικονομία" και πρόσθεσε ότι οι "εκβιαστικές αξιώσεις αποζημίωσης" στην περίπτωση της Deutsche Bank είναι ένα παράδειγμα αυτού.
Αλλά και το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του CSU, του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, Markus Ferber, υποστήριξε μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt, ότι η χρονική συγκυρία και το μέγεθος του προστίμου που επέβαλε αρχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Deutsche Bank, ήταν μία κίνηση "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" για το πρόσφατο πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Apple.
Ο πρόεδρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, Dieter Zetsche, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την στήριξή του στην Deutsche Bank, λέγοντας ότι "οι ισχυρές γερμανικές τράπεζες είναι σημαντικές για μια ισχυρή γερμανική οικονομία" και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι μια στενή σχέση και θα παραμείνει έτσι".
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας EON, Johannes Teyssen, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, ότι "η Γερμανία ως μια μεγάλη εξαγωγέας θα υποφέρει, αν οι επιχειρήσεις της μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μόνο μέσω τραπεζών σε άλλες χώρες".
Ο CEO της άλλης μεγάλη γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE, Peter Terium, είπε ότι "είναι σημαντικό για εμάς, να έχουμε μια παγκόσμια δύναμη, όπως η Deutsche Bank, στο πλευρό μας" στη διεθνή αγορά.
Ο CEO της Siemens, Joe Kaeser, δήλωσε ότι η διοίκηση της Deutsche Bank "έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας".
Την ίδια ώρα ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Deutsche Bank δέχθηκε ένα νέο πλήγμα το σαββατοκύριακο, όταν το δικαστήριο του Μιλάνου διέταξε την γερμανική τράπεζα, καθώς και δύο άλλες τράπεζες, την Banca Monte dei Paschi di Siena και την Nomura, σε δίκη για μια σειρά υποτιθέμενων οικονομικών εγκλημάτων.
Όπως αναφέρει η Financial Times, η Deutsche Bank τόνισε, ότι τα 215 δισ. ευρώ που διαθέτει σε μετρητά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία, είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο στρες.
Αλλά οι αναλυτές λένε, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι η τράπεζα έχει έλλειψη ίδιων κεφαλαίων, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά της

Πρώτη ενημέρωση: 01:36, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης