Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τράπεζες ψάχνουν το «νόημα της ζωής» καθώς η Deutsche Bank δίνει μάχη

Οι τράπεζες ψάχνουν το «νόημα της ζωής» καθώς η Deutsche Bank δίνει μάχη
H Deutsche Bank αλλά και ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΝΤ
Εκτός από τη Deutsche Bank στο επίκεντρο της συνόδου του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε όλος ο τραπεζικός τομέας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο γερμανικός κολοσσός πρέπει να αναθεωρήσει τις δραστηριότητες του λόγω του προστίμου.
Ωστόσο, πολλοί ακόμα από τον τραπεζικό χώρο. αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν, έπειτα από σχεδόν μια 10ετία οικονομικής κρίσης, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν την αναιμική ανάπτυξη, τις πολύ μικρές αποδόσεις από τα δανεισμό αλλά και ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα ενισχύσουν περαιτέρω το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Αυτός ο νέος κόσμος των χαμηλών επιτοκίων και ακόμη και των αρνητικών επιτοκίων είναι κάτι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Frederic Oudea διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.
«Είναι ένα game changer, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου» είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση του IIF, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το ΔΝΤ.

Το πρόβλημα της Deutsche Bank

Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσει η Deutsche Bank είναι το πρόστιμο από την Αμερική, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα της Deutsche Bank είναι ότι οι μεγάλες επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητές της δεν ταιριάζουν στην εποχή μετά την κρίση.
Ο διευθύνων σύμβουλος John Cryan είναι στη μέση μιας αναθεώρησης, περικοπής θέσεων εργασίας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Αλλά με τα επιτόκια να μην δείχνουν κάτι σημάδι ανόδου, ο ίδιος θα πρέπει να δράσει γρήγορα.
Σύμφωνα με το Reuters από την κρίση του 2008, οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν ενισχύσει τις άμυνες τους έναντι μελλοντικών ζημιών, προσθέτοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια και διώχνοντας το ζημιογόνο ενεργητικό.
Ο Sergio Ermotti διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας UBS, δήλωσε ότι αυτές οι άμυνες είχαν αποδείξει την αξία τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν άλλες ευρωπαϊκές περιόρισαν τον αντίκτυπο από τις μετοχές της γερμανικές τράπεζας.
Αλλά με τα επιτόκια να παραμένουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες τράπεζες θα είναι υπό πιέσεις του ΔΝΤ για αλλαγές.
«Η κρίση είναι η λάθος λέξη.
Είμαστε στη μέση της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού τοπίου» δήλωσε ο Mark McCombe της BlackRock.
Στις ημέρες πριν από την κρίση, οι τράπεζες θα είχαν συγχωνευθεί για να μειώσουν το κόστος.
Τώρα όμως οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ λιγότερο υπέρ της δημιουργίας μεγάλων, διεθνών τραπεζών που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές αν αντιμετωπίσουν προβλήματα.
«Η διαδικασία μετασχηματισμού είναι ακόμα σε εξέλιξη και αυτό είναι οδυνηρό», δήλωσε ο Alex Manson της Standard Chartered Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης