Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Τουρκία ο Putin – Συνάντηση με Erdogan, νέα σελίδα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις

tags :
Στην Τουρκία ο Putin – Συνάντηση με Erdogan, νέα σελίδα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις
Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής και εμπορικής συνεργασίας των χωρών τους
Τέλος στην κρίση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, η οποία κορυφώθηκε το Νοέμβριο του 2015 όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, βάζει η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στην Τουρκία.
Ο Putin θα συμμετάσχει στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη και αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνεται πως Ρωσία και Τουρκία αλλάζουν σελίδα, βάζουν οριστικά τέλος στη μεταξύ τους διαμάχη και ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας και της ενίσχυσης των εμπορικών τους σχέσεων.
Οι δύο πρόεδροι έχουν στόχο κατά τη συνάντηση τους να επαναλάβουν τη δέσμευση τους ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkstream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.
Ο αγωγός φυσικού αερίου TurkStream θα επιτρέψει τη μεταφορά 31,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει την εξάρτηση της Μόσχας από την Ουκρανία.
Όσον αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, το κόστους του οποίου υπολογίζεται στα 18 δις ευρώ, αυτή θεωρείται σημαντική για την Τουρκία καθώς θα ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία.
Παράλληλα, αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις οικονομικές τους συναλλαγές προκειμένου να ανέλθουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Σημειώνεται πάντως πως η σημερινή τους συνάντηση θα είναι η τρίτη τους τελευταίους δύο μήνες και κυρίως από τότε που Ρωσία και Τουρκία αποφάσισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους (από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο).
Υπενθυμίζεται ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, είχε ως αντίποινα από τη Μόσχα την επιβολής μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, όπως η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ.
Πάντως, Ρωσία και Τουρκία εξακολουθούν να έχουν διαφορετική άποψη για το τι πρέπει να συμβεί στη Συρία, δεδομένου ότι ο Putin στηρίζει τον Assad και ο Erdogan τους Σύρους αντάρτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης