Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ιδού ο λόγος για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει την Deutsche Bank

CNBC: Ιδού ο λόγος για τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει την Deutsche Bank
Η οδηγία BRRD βάζει φρένο σε οποιοδήποτε σχέδιο για κρατική διάσωση
Τα προβλήματα σχετικά με την Deutsche Bank έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως με την επιβολή προστίμου από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC.
Αλλά αν και ακόμα είναι ασαφές εάν η γερμανική τράπεζα χρειαστεί κρατική βοήθεια για να ξεπεράσει την κρίση, υπάρχει ένας κανονισμός που βάζει φρένο στη γερμανική κυβέρνηση.
Η οδηγία BRRD -που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το έτος- απαιτεί ένα bail in 8% πριν «επιστρατευτούν» οι φορολογούμενοι.
Εξάλλου, η εν λόγω οδηγία είναι πολύ συγκεκριμένη όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διάσωση μιας τράπεζας είτε πρόκειται για μια μικρή τράπεζα της Ιταλίας ή ένα «πρωταθλητή» της Γερμανίας.
«Η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό» δήλωσε στο CNBC ο Dhaval Joshi, ανώτερος αντιπρόεδρος της BCA Research.
«Τα καλά νέα είναι ότι μια τραπεζική χρεοκοπία, ακόμα και μεγάλη, δεν θα πρέπει πλέον να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο.
Η BRRD αναγκάζει την ΕΚΤ, το Ευρωσύστημα και τις κυβερνήσεις να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία των κρίσιμων λειτουργιών των τραπεζών και των ενδιαφερομένων μερών, ειδικότερα: τα συστήματα πληρωμών, τους φορολογούμενοι και τους καταθέτες». επεσήμανε ο ίδιος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και πολύ κακές ειδήσεις για τους επενδυτές των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι ιταλικές πολιτικοί και αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν μελετώντας το πώς να βελτιώσουν εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, το οποίο έχει καθηλωθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 360 δισ. ευρώ.
Αυτό προσθέτει ενισχύσει τις ανησυχίες και για τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν τις μετοχές τους να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων όπως: η αβεβαιότητα λόγω του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, τις χαμηλές κερδοφορίες και σε χαμηλά επιτόκια σε όλο τον κόσμο.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν τρεις μακροπρόθεσμες αντιξοότητες που έχουν επηρεάσει την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.
Αυτές περιλαμβάνουν την BRRD, τις πολιτικές αρνητικών επιτοκίων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» δήλωσε ο Joshi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης