Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία δυσχεραίνει τη στάση της ΕΕ προς τη Ρωσία

Reuters: Η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία δυσχεραίνει τη στάση της ΕΕ προς τη Ρωσία
Η πρόσφατη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χαλέπι φέρνει ακόμα περισσότερα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών
Όντας εξοργισμένη από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον των ανταρτών στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει απίθανό να χαλαρώσει τις κυρώσεις της προς τη Μόσχα, τη στιγμή που ορισμένα μέλη της Ένωσης εξετάζουν την προοπτική αυστηρότερων μέτρων κατά του Κρεμλίνου.
Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι οι διαμάχες σε Συρία και Ουκρανία πρέπει να μη συγχέονται, η πρόσφατη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό Χαλέπι φέρνει ακόμα περισσότερα σύννεφα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Αυτή η εξέλιξη δυσχεραίνει τη θέση χωρών όπως η Ιταλία και η Ουγγαρία, οι οποίες ασκούν πιέσεις για χαλάρωση των κυρώσεων, προκειμένου να επαναφέρουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με τη Μόσχα, που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον Μάρτιο του 2014.
«Είναι σαφές ότι η επίθεση στο Χαλέπι οδήγησε στην αλλαγή νοοτροπίας κάποιων, καθιστώντας τους αδύνατο να υποστηρίξουν μία χαλάρωση των κυρώσεων για το ζήτημα της Ουκρανίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές εντός ΕΕ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον, οι πιθανότητες οι κυρώσεις προς τη Ρωσία να αρθούν είναι «πρακτικά μηδενικές».
Πιο συγκεκριμένα, η πλευρά τις Γαλλίας ζήτησε τις προηγούμενες μέρες από το Διεθνές Δικαστήριο να διεξάγει έρευνες κατά των «εγκλημάτων πολέμου» που έχει διαπράξει η Ρωσία και η κυβέρνηση Assad στη Συρία, ενώ υπέρ της στάσης των Βρυξελλών στάθηκε και το ΝΑΤΟ, το οποίο δήλωσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να μείνουν ως έχουν.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις σχέσεις της με τη Ρωσία στις 20 και 21 Οκτωβρίου, με τις τωρινές κυρώσεις να έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.
Ωστόσο, η κατάσταση εντός της Ένωσης είναι ιδιαίτερα διχοτομημένη, με τον ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi να τονίζει ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να επηρεάζει περεταίρω την οικονομική συνεργασία της Ένωσης με τη Ρωσία.
Η στάση της Ιταλίας έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, αλλά και της Ουγγαρίας, οι οποίες επιθυμούν περισσότερες επιχειρηματικές συνεργασίες με τη Ρωσία, γεγονός που αναμένεται να τις βοηθήσει με την οικονομική τους ανάπτυξη.
Από την πλευρά της, η Μόσχα τονίζει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, με τις προσπάθειες χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία να εφαρμόσουν μία ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία στην περιοχή να καθυστερούν εδώ και αρκετούς μήνες.
Με τη συνάντηση των προέδρων Γαλλίας και Ρωσίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου, να ακυρώνεται λόγω του συριακού ζητήματος, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό ποια θα είναι η εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, με την ΕΕ ωστόσο να θέλει να στείλει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα προς τη Ρωσία, αναφορικά με τις στρατιωτικές πρακτικές της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης