Τελευταία Νέα
Διεθνή

OilPrice.com: Γιατί η Σαουδική Αραβία μπορεί να μην συμμετέχει στη συμφωνία του ΟΠΕΚ

OilPrice.com: Γιατί η Σαουδική Αραβία μπορεί να μην συμμετέχει στη συμφωνία του ΟΠΕΚ
Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στη συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη
Τη στιγμή που εντός του ΟΠΕΚ έχουν ενταθεί οι διαπραγματεύσεις για το πάγωμα της παραγωγής του πετρελαίου με τη Σαουδική Αραβία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πράγματι, μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί τη Σαουδική Αραβία;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του OilPrice.com, οι ψυχολόγοι χωρίζουν την έννοια της εμπιστοσύνης σε τέσσερα κύρια μέρη: τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία, την οικειότητα και τον αυτο-προσανατολισμό.
Πως κινείται, λοιπόν, η Σαουδική Αραβία;
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όπως προκύπτει μέχρι στιγμής, η φερεγγυότητα και η αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά στη συμφωνία είχε σχέση με κακή επικοινωνία και παρεξήγηση μεταξύ των μελών της βασιλικής ελίτ -που είχαν την εξουσία να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία- και του επίσημου διαπραγματευτή της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, το εάν η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στη συμφωνία εξαρτάται κυρίως από την οικειότητα και τον αυτο-προσανατολισμό.
Η απόσταση της Σαουδικής Αραβίας με τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες των φτωχότερων μελών του ΟΠΕΚ προκαλεί μια κακή ευθυγράμμιση των προοπτικών που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για μια συμφωνία.
Σε σύγκριση με τις τιμές της Αλγερίας (114.80 δολ.) και της Βενεζουέλας (117.50 δολ.), η Σαουδική Αραβία χρειάζεται 66,70 δολ το βαρέλι για να φτάσει σε μια ισοσκελισμένη κατάσταση.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αναγκάζει τους ακριβούς παραγωγούς -όπως η Κίνα- να βγουν εκτός αγοράς, οδηγώντας σε αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, κάτι στο οποίο η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ανταποκριθεί με αναδιάταξη του εφοδιασμού.
Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι πιθανή η πλήρης δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή στη συμφωνία, όσο τα οικονομικά στοιχεία της υπαγορεύουν αυτή τη στάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης