Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ιράν: Σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Η εν λόγω κίνηση περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα σχέδια του ΟΠΕΚ για μείωση της υπερπροσφοράς, προκειμένου να τονωθούν οι ενεργειακές τιμές
Την επιθυμία του να αυξήσει περεταίρω την παραγωγή πετρελαίου στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε σήμερα (17/10) το Ιράν, περιπλέκοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της υπερπροσφοράς, προκειμένου να τονωθούν οι ενεργειακές τιμές.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής National Iranian Oil, Ali Kardor, σε συνέδριο στην Τεχεράνη, η χώρα επιθυμεί περεταίρω αύξηση της παραγωγής από τα 3,89 εκατ. βαρέλια που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας να επαναλαμβάνει ότι η χώρα επιθυμεί να φτάσει στα επίπεδα παραγωγής προ κυρώσεων.
"Πρέπει να φτάσουμε στα προ κυρώσεων επίπεδα παραγωγής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Amir Hossein Zamaninia, με τα τότε επίπεδα να αγγίζουν τα 4,085 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ποσοστό στο οποίο η Τεχεράνη επιθυμεί να επιστρέψει.
Παράλληλα, η χώρα εξάγει περισσότερα από 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επιθυμώντας να ανακτήσει το μερίδιο που κατείχε στην αγορά πριν την επιβολή των κυρώσεων.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το Ιράν αναμένεται να εξαιρεθεί από την κοινή γραμμή παραγωγής του ΟΠΕΚ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν πρόκειται να δεχθούν μία τόσο υψηλή παραγωγή από μία χώρα του Οργανισμού.
Εφόσον μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι αύξηση της παραγωγής στο Ιράν θα σημαίνει μείωση της παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, γίνεται κατανοητό ότι η συμφωνία παγώματος παραγωγής ανάγεται σε μία ιδιαιτέρων πολύπλοκη υπόθεση.

Ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίο του Ιράν Amir Hossein Zamaninia δήλωσε σήμερα (17/10/2016) σε δημοσιογράφους στη Τεχεράνη ότι η συμφωνία του ΟΠΕΠ για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου σε 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή παραγωγή πετρελαιόυ του Ιράν είναι 3,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα και οι εξαγωγές της περισσότερες από 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης