Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Αρνητικά αξιολογούν οι τράπεζες την επίδραση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων

tags :
ΕΚΤ: Αρνητικά αξιολογούν οι τράπεζες την επίδραση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων
Tο αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2014, έχει θετική επίδραση στους όγκους δανεισμού, ωστόσο επιδρά αρνητικά στα περιθώρια των δανείων
Στην επίδραση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες της Ευρωζώνης, αναφέρεται μελέτη της ΕΚΤ.
Όπως προκύπτει, το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2014, έχει θετική επίδραση στους όγκους δανεισμού, ωστόσο επιδρά αρνητικά στα περιθώρια των δανείων.
Το αρνητικό επιτόκιο αξιολογείται από τις τράπεζες ότι έχει συνολικά αρνητική επίδραση στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μηνιαίας έρευνας της ΕΚΤ για τον Οκτώβριο του 2016, όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, η ζήτηση δανείων συνέχισε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, ενώ οι συνθήκες προσφοράς πιστώσεων παρέμειναν αμετάβλητες για τις επιχειρήσεις και βελτιώθηκαν για τα νοικοκυριά.
Η καθαρή «χαλάρωση» των συνολικών όρων και προϋποθέσεων για νέα δάνεια των τραπεζών συνεχίστηκε για δάνεια προς τις επιχειρήσεις και, σε γενικές γραμμές, για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων, σημειώνει η έρευνα της ΕΚΤ.
Η καθαρή ζήτηση για δάνεια εξακολούθησε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων.
Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης όσον αφορά τις επιχειρήσεις κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, ήταν το γενικό επίπεδο των επιτοκίων, καθώς και η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια εξακολούθησε  να καθοδηγείται από το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων, στις διαρκείς ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς κατοικίας και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, σύμφωνα με την ΕΚΤ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης