Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο 0,60% η Deutsche Bank

Μεικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο 0,60% η Deutsche Bank
Η Monte dei Paschi, μετά τις ακραίες διακυμάνσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 1,30%, στο 0,273 ευρώ
Μεικτές τάσεις και οριακές ή ήπιες μεταβολές επικράτησαν σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών μεγεθών.
Αναλυτικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,41%, στις 6.986,57 μονάδες, με στήριξη από τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, που διέψευσαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις.
Η μετοχή της Barclays ενισχύθηκε κατά 4,79%, στις 190,5 στερλίνες, παρά τις αρχικές απώλειες.
Οριακή άνοδο 0,07% κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 10.717,08 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή πτώση 0,02%, στις 4.533,57 μονάδες.
Σημειώνεται πως η μετοχή της Deutsche Bank, που σήμερα ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, ενισχύθηκε κατά 0,60%, στα 13,375 ευρώ (Πηγή: Investing.com).
Μεικτές οι τάσεις και στην ευρωπεριφέρεια, με τον FTSE MIB στην Ιταλία να ενισχύεται κατά 0,84%, στις 17,426,46 μονάδες, τον IBEΧ 35 στην Ισπανία να διαμορφώνεται στις 9.197,20 μονάδες, με άνοδο 0,26%, και τον PSI 20 στην Πορτογαλία να υποχωρεί κατά 0,55%, στις 4.675,81 μονάδες.
Η Monte dei Paschi, μετά τις ακραίες διακυμάνσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 1,30%, στο 0,273 ευρώ.
Οριακά στο κόκκινο (-0,01%) ολοκλήρωσε τη σημερινή διαπραγμάτευση ο πανευρωπαϊκός STOXX 600, στις 341,71 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα…

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο του 2016, το πρώτο μετά την επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,5% στο β΄τρίμηνο του 2016, έναντι +0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση του ΑΕΠ, στο 0,3%.
Όπως τονίζουν, οι συνέπειες του Brexit στην οικονομία, είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%.
Ο κλάδος των υπηρεσιών είναι ο μόνος που αναπτύχθηκε στο γ΄τρίμηνο, με ρυθμό 0,8%.
Ο κλάδος των κατασκευών συρρικνώθηκε κατά 1,4%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4%.

Σταθερός παρέμεινε τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 1,8%, με τα ποσοστά να παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016.
Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προσφοράς χρήματος M3, επιβραδύνθηκε στο 5% τον Σεπτέμβριο, έναντι του 5,1% τον Αύγουστο.

Στο 18,91% μειώθηκε η ανεργία στην Ισπανία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα (27/10) η στατιστική υπηρεσία της χώρας, με το εν λόγω ποσοστό να αποτελεί το χαμηλότερο από τον 2009.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει η οικονομία να επεκταθεί κατά 3,2% το τρέχον έτους, πραγματοποιώντας έναν από τους πιο εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες επιστρέφουν στην εργασία, δαπανούν ακόμα περισσότερα χρήματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και την περεταίρω επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο τρίμηνο, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι η ανεργία στη χώρα βρισκόταν στο 20%.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,3%, λόγω διαφόρων παραγόντων.

Στα εταιρικά αποτελέσματα…

Οριακή πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Barclays PLC το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα (27/10) η βρετανική τράπεζα, κυρίως λόγω των εξόδων για το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο οποίο βρίσκεται το τρέχον διάστημα.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στις 414 εκατ. στερλίνες, έναντι 417 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που τα έσοδα διαμορφώθηκαν στις 5,5 δισ. στερλίνες, παραμένοντας αμετάβλητα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015.
"Η αυξανόμενη δυναμική στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές μας για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της Barclays", δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Jes Staley.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η τράπεζα προχώρησε στη συρρίκνωση της παρουσίας της παγκοσμίως, αποχωρώντας από διάφορες περιοχές, όπως την Αίγυπτο και την Ιταλία, γεγονός που επίσης επηρέασε τα αποτελέσματα της τράπεζας.

Επιστροφή στην κερδοφορία πραγματοποίησε η BBVA το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε σήμερα (27/10) η ισπανική τράπεζα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 965 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 1,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των χρεώσεων που υπέστη από τις επενδύσεις της στην Turkiye Garanti Bankasi, της οποία κατέχει το 39,9%.
Να σημειώσουμε ότι το σύνολο των αναλυτών ανέμεναν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο να διαμορφωθούν στα 862 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η BBVA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της έσοδα από τόκους μειώθηκαν στα 4,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ, ευρώ το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας και αυτά με τη σειρά τους τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Θετικά εξέπληξαν τους αναλυτές τα αποτελέσματα της Deutsche Bank για το γ΄τρίμηνο του 2016.
Η γερμανική τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη δίνη των σκανδάλων και της επιβολής υπέρογκων προστίμων, ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία, με «οδηγό» τη ραγδαία άνοδο στο trading των ομολόγων.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank διαμορφώθηκαν στα 278 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Η Deutsche Bank έχει εγγράψει επιπλέον 501 εκατ. ευρώ για νομικά κόστη, με το ποσό να αυξάνεται συνολικά στα 5,9 δισ. και τονίζει ότι «εργάζεται σκληρά», προκειμένου να προχωρήσει σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο έχει επιβάλλει στην τράπεζα πρόστιμο - μαμούθ, ύψους 14 δισ. δολ.
Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν οριακά σε ετήσια βάση, στα 7,5 δισ. ευρώ.
O δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ενισχύθηκε στο 11,1% από 10,8% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο παραμένει χαμηλότερα του γ΄τριμήνου 2015, όταν ο Core Tier 1 είχε ανέλθει στο 11,5%.
Η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει 41% το 2016, πτώση διπλάσια από αυτή που έχει καταγράψει ο πανευρωπαϊκός δείκτης των τραπεζών, Europe 600.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο προβλέπει 4.000 περικοπές θέσεων εργασίας στη Γερμανία.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η πώληση της βρετανική ασφαλιστικής Abbey Life στην Phoenix Group Holdings.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης