Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φάρμακο ή… φαρμάκι για την ΕΚΤ τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό;

Φάρμακο ή… φαρμάκι για την ΕΚΤ τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό;
Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία έρχεται μια περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση περί της αποκλιμάκωσης του QE
Στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2016.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,7%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,6%.
Μάλιστα, η εν λόγω τιμή αποτελεί τη μεγαλύτερη για τον πληθωρισμό την τελευταία διετία, ήτοι από τον Οκτώβριο του 2014.
Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το +0,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.
Τα νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αρχαιοελληνική ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού»… από την ανάποδη.
Η αύξηση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που υπεραμύνονται της νομισματικής πολιτικής και τονίζουν σε κάθε τόνο πως ήδη καταγράφονται θετικά αποτελέσματα.
Αυτό αποτελεί μια καλή είδηση για την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, καθώς διαπιστώνεται πως οι προσπάθειές της προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό έχουν αποτέλεσμα.
Έρχονται, δε, σε απάντηση όλων όσοι ασκούν κριτική στη νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και, ουσιαστικά, του τυπώματος χρήματος.
Κριτική που σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τη Γερμανία.
Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα για την ΕΚΤ και τον διοικητή της, Mario Draghi.
Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία έρχεται μια περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση - αν και όχι στην ίδια την ΕΚΤ - περί της ελάττωσης ή αποκλιμάκωσης (tapering) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και, συγκεκριμένα, του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Program - APP).
Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου, ο Mario Draghi επιχείρησε να απομακρύνει αυτό το σενάριο, επισημαίνοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε το θέμα.
Μόλις χθες, Πέμπτη, ο Ewald Nowotny γνωστοποίησε πως τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα εξετάσει αν και για πόσο θα επεκτείνει το APP, καθώς και αν θα αλλάξει τους όρους του προγράμματος.
Η είδηση της αύξησης του πληθωρισμού στη Γερμανία δυναμώνει, ωστόσο, ταυτόχρονα τις φωνές που τάσσονται υπέρ της αποκλιμάκωσης του προγράμματος, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Jens Weidmann.
Το πώς θα χρησιμοποιηθεί τελικά η πληροφορία μένει να αποδειχτεί.
Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμα θα πρέπει να θεωρούνται τα στοιχεία του Νοεμβρίου, που θα είναι και τα πιο πρόσφατα που θα έχει στη διάθεσή του το ΔΣ της τράπεζες.
Φάρμακο ή… φαρμάκι, λοιπόν, για την ΕΚΤ τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό;

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης