Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία - Κατέρρευσαν κτίρια - 20 οι τραυματίες - Το μήνυμα Renzi

Νέος ισχυρός σεισμός έπληξε την κεντρική Ιταλία - Κατέρρευσαν κτίρια - 20 οι τραυματίες - Το μήνυμα Renzi
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στη Ρώμη
(upd4) Δεν υπάρχουν προς τα παρόν θύματα από το νέο ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε σήμερα την κεντρική Ιταλία, όμως σύμφωνα με την ιταλική προστασία πολιτικής προστασίας, έχουν καταρρεύσει κτίρια, ενώ σε 20 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των τραυματιών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Renzi, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με αφορμή το νέο σεισμό που έπληξε σήμερα το πρωί την κεντρική Ιταλία, ανέφερε πως τα «τα χωριά που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν πλήρως και θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα χρειασθούν» και μάλιστα, η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα.
Όπως είπε, «μας παρηγορεί το ότι δεν υπάρχουν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης», «υπάρχει κούραση, πόνος και στρες, αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε μοιρολατρία», προσθέτοντας «είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν».
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να ακολουθήσουν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για μεταφορά σε ξενοδοχεία, συμπληρώνοντας πως «στη συνέχεια θα φτιάξουμε ξύλινα σπίτια και η ζωή θα ξαναρχίσει».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Fabrizio Curcio, τόνισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Marche και Umbria, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.
Πρόσθεσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές», αλλά και οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες ανέρχεται πλέον σε 20 , αν και ακόμη δεν μπορεί να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.
Πάντως, σε δεκάδες χιλιάδες εκτιμάται ο συνολικός αριθμός των αστέγων.
Νωρίτερα οεπικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Fabrizio Curcio, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί να υπάρχουν νεκροί», αλλά και ότι «υπάρχουν περίπου 10 άνθρωποι οι οποίοι τραυματίσθηκαν ελαφρά, και ένας άλλος πολίτης η κατάσταση του οποίου παρουσιάζει πιο σοβαρά προβλήματα».
Την είδηση επιβεβαίωσε επίσης νωρίτερα με ανάρτησή της στο Twitter και η ομόλογός του στη Ρώμη Stephanie Kirchgaessner.
Συγκεκριμένα έγραψε ότι "δεν υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, δέκα είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά".
Επίσης, η εφημερίδα La Stampa έγραψε ότι έξι από τους τραυματίες ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη Νόρτσια.
Τρεις ήταν στην πόλη Tolentino, που έχει 20 χιλιάδες κατοίκους.
Πάντως, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χρησιμοποιεί ελικόπτερα και αεροσκάφη για να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλοι τραυματίες στις πιο απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Marche και Umbria, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει την Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις.
Όπως έγινε γνωστό, κατέρρευσαν κτίρια στις περιοχές των περιφερειών Marche και Umbria,  ενώ στην πόλη Norcia κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου.






Ο σεισμός υποβαθμίστηκε νωρίτερα σε  6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ από 7,1 που είχε μετρηθεί αρχικά.
Όπως μεταδίδει το Reuters κατέρρευσαν πολλά κτίρια και ιστορικές εκκλησίες σε μικρές πόλεις που είχαν ήδη πληγεί από τους προηγούμενους σεισμούς.
Ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος από τις 24 Αυγούστου όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 300 άνθρωποι στην κεντρική Ιταλία.
Σε ένα βίντεο φαίνεται η κατάρρευση μίας εκκλησίας στη Νόρτσια, μία πόλη κοντά στην Περούτζια, όπου δρόμοι έχουν σφραγιστεί εξαιτίας του σεισμού.
Ζημιές υπέστησαν κι άλλα κτίρια στη Νόρτσια, συμπεριλαμβανομένων του ιστορικού Basilica St. Benedict και του δημαρχείου.
Ο σεισμός της Κυριακής ακολούθησε μία σειρά δονήσεις που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες πέντε μέρες.
Έγινε αισθητός και βόρεια μέχρι το Μπολζάνο στα σύνορα με την Αυστρία, αλλά και νότια στην επαρχία Πούγκλια, όπως φυσικά και στην πρωτεύουσα Ρώμη.
Μία αλληλουχία ισχυρών σεισμών είχε σημειωθεί στην Ιταλία και την Τετάρτη 26/10.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:41 σήμερα το πρωί.

Καθησυχαστικοί οι έλληνες σεισμολόγοι

Δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ιταλία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως είπε, «είναι ένας σεισμός που δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
Η σεισμικότητα στην Ιταλία, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη σεισμικότητα στην Ελλάδα, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα για την Ελλάδα»
Ο κ. Λέκκας για την Ιταλία ανέφερε ότι θα έχει συνέχεια η εξέλιξη της σεισμικότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.
Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως είπε, σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία.
Σημείωσε ότι σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.
Ο κ. Χουλιάρας εκτίμησε πως έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων, ενώ δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης».
Όπως ανέφερε, έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.
Κατά τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε σήμερρα την κεντρική Ιταλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.
Όπως μετέδωσε η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI επικαλούμενη το ιταλικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο, ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα στις 07:41 το πρωί την κεντρική Ιταλία ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών και είχε  εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.
Ωστόσο, για σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ιταλία, έκανε λόγο το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.
Μάλιστα, το επίκεντρο του σεισμού, όπως ανακοινώθηκε από το USGS, ήταν 68 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Περούτζια (Perugia) και  είχε εστιακό βάθος 108 χλμ.. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στη Ρώμη, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

(Πρώτη ενημέρωση 09:08, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης