Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Boston University): Το σχέδιο του Trump αγνοεί την ιστορία - Θα καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ

tags :
Williams (Boston University): Το σχέδιο του Trump αγνοεί την ιστορία - Θα καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ
O καθηγητής Οικονομικών του Boston University σχολιάζει τις οικονομικές εξαγγελίες του Trump
Την οικονομική πολιτική που έχει προβάλλει ο Donald Trump στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας σχολιάζει με άρθρο του στο Business Insider ο Mark T. Williams καθηγητής Οικονομικών στο Boston University.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος το σχέδιο του Trump αγνοεί την ιστορία, χρησιμοποιεί αποτυχημένες πολιτικές, υπόσχεται αδύνατα πράγματα, ενώ εάν εφαρμοστεί μπορεί να καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ.
«Η οικονομική πολιτική του Donald Trump είναι ένας μαγικός τρόπος για τη δημιουργία μεγάλης περιουσίας, νέων θέσεων εργασίας και μείωσης του χρέους των χωρών ή είναι απλά μια οφθαλμαπάτη;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Ο Trump υποστηρίζει ότι το σχέδιο του για την Αμερική θα αναπτύξει την οικονομία των ΗΠΑ κατά 3,4% με 4% την επόμενα δεκαετία, δημιουργώντας 25 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Williams η πολιτική του δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα.
Αρχικά, το σχέδιο του προβλέπει την επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών και προτείνοντας δασμούς 45% έναντι της Κίνας.
«Η προσέγγιση αυτή, όμως, θα αποδυναμώσει την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ το συνολικό εμπόριο θα περιοριστεί και θα χαθούν θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, η απόσυρση από το παγκόσμιο εμπόριο θα συμπιέσει την παγκόσμια οικονομία και θα προκαλέσει σημαντική πτώση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ.
«Για κάθε πτώση μισής εκατοστιαίας μονάδας, θα χαθούν περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, η καρδιά του σχεδίου του Trump είναι η αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, μειώνοντας το ποσοστό εταιρικού φόρου στο 15% από 35%.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση τα φορολογικά έσοδα της χώρας την επόμενη δεκαετία θα υποχωρήσουν κατά 4 τρισ. δολ..
Όσον αφορά στις εξαγγελίες του Trump για περιορισμό της μετανάστευσης με στόχο την επίτευξη οικονομικής ευημερίας, ο Williams επισημαίνει στο άρθρο του ότι η ιστορία έχει αποδείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Η μετανάστευση συμβάλλει στην αύξηση των ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργατών.
Περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται, πληρώνουν φόρους, αγοράζουν σπίτια και ξεκινούν νέες επιχειρήσεις.
Λόγω των υφιστάμενων δημογραφικών στοιχείων, οι αυστηρότεροι περιορισμοί σχετικά με τη μετανάστευση μόνο θα επιδεινώσουν την τρέχουσα έλλειψη εργατικού δυναμικού» γράφει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης