Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ): To χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα καταρρεύσει εάν κερδίσει ο Trump

Johnson (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ): To χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα καταρρεύσει εάν κερδίσει ο Trump
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη νίκη του Trump
Την εκτίμηση ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ θα καταρρεύσει σε περίπτωση που ο Donald Trump κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές εξέφρασε με άρθρο του στο project-syndicate ο Simon Johnson πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής στο MIT Sloan.
«Ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, αλλά και μια σειρά άλλων εκλογών και πολιτικών αποφάσεων να πλησιάζουν γρήγορα στην Ευρώπη, είναι καλή στιγμή για να ρωτήσω εάν η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλή κατάσταση ώστε να αντέξει ακόμα ένα σημαντικό αρνητικό σοκ.
Η απάντηση, δυστυχώς, είναι ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση σε όλο τον κόσμο φαίνεται εύθραυστη.
Μια μεγάλη αρνητική έκπληξη -όπως η νίκη του Trump- είναι πιθανό να προκαλέσει συντριβή στη χρηματιστηριακή αγορά και να βυθίσει τον κόσμο σε ύφεση» γράφει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Johnson υπάρχει μια μεγάλη διορατικότητα στις εξαμηνιαίες εκθέσεις του ΔΝΤ για την οικονομία, που βασίζονται σε λεπτομερή δεδομένα από όλον τον κόσμο.
Επειδή, όμως, η τελευταία έκθεση δημοσιεύθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου (2016) είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2016 και κατά 3,4% το 2017.
«Αυτό αποτελεί μια μείωση από τις προβλέψεις του Απριλίου, με σημάδια για οικονομική εξασθένηση στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο» γράφει ο ίδιος.
Ωστόσο, το πιο προφανής σκοτεινό σύννεφο στον παγκόσμιο ορίζονται είναι η Ευρώπη.
Τα «θέματα» της Βρετανίας δεν βοηθούν, αλλά βαθύτερα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια στην ευρωζώνη, καθώς η Βρετανία δεν υιοθέτησε ποτέ το ευρώ.
Η πορεία της ισπανικής οικονομίας είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη απαισιοδοξία για την Ιταλία (την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης) είναι ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφερόμενος, στις υποσχέσεις του Trump ότι σε περίπτωση που εκλεγεί οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ανάπτυξη 4%-5%, ο Johnson τη χαρακτηρίζει «καθαρή φαντασία».
Μάλιστα, είναι περισσότερο πιθανό, η αντι-εμπορική πολιτική του να προκαλέσει μια απότομη επιβράδυνση, παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί.
«Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος της νίκης του Trump στις ΗΠΑ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι χειρότερος» επισημαίνει.
Όπως διευκρινίζει η βρετανική κυβέρνηση αν και θέλει να κλείσει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για τους μετανάστες από την ΕΕ, επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.
Στον αντίποδα, όμως, ο Trump είναι αποφασισμένος να περιορίσει τις εισαγωγές μέσα από μια ποικιλία πολιτικών, που καθαρά δικό του θέμα, δηλαδή δεν χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου.
«Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο θεωρούν σήμερα ότι το ενδεχόμενο ο Trump να εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Ωστόσο, εάν οι προσδοκίες διαψευστούν και ο Trump κερδίσει θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη μείωση στα μελλοντικά κέρδη για πολλές μετοχές και πιθανόν ένα μεγάλο κραχ στην ευρύτερη αγορά» καταλήγει ο Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης