Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Ιδού τα commodities που θα ωφεληθούν από τις πολιτικές Trump

Goldman Sachs: Ιδού τα commodities που θα ωφεληθούν από τις πολιτικές Trump
Αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και μέταλλα προβλέπει η Goldman Sachs με βάση τις εξαγγελίες Trump
Η άνοδος της ζήτησης φυσικού αερίου και την ενίσχυση των μεταλλευμάτων που συνδέονται με τα έργα από την δημιουργία υποδομών είναι οι πρώτοι κερδισμένοι σύμφωνα με την Goldman Sachs από την εκλογική νίκη του Donald Trump.
Δύο είναι οι επιπτώσεις σύμφωνα με την Goldman Sachs:

1. Δομικά, οι προτάσεις για την επαναφορά των στόχων μείωσης των εκπομπών που θα στηρίξουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, ως λιγότερη αβεβαιότητα της πολιτικής, θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε μια ήδη ανταγωνιστική πηγή ενέργειας και πετροχημικών προϊόντων.

2. Κυκλικά, το υψηλότερο φορολογικό δαπάνες στις ΗΠΑ θα ωφελήσει την οικοδομική δραστηριότητα, αν και ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των υποδομών και αν η νέα κυβέρνηση επιδιώξει πιο περιορισμένο διεθνές εμπόριο (λιγότερη ζήτηση ΕΜ).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs η σημερινή εκλογή θα είναι υποστηρικτική της ζήτησης για υποδομές στις ΗΠΑ (που επωφελούνται χάλυβας, σιδηρομεταλλεύμα, νικέλιο, ψευδάργύρος και ντίζελ), για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (λιγότερη ρύθμιση για περισσότερα διαθέσιμες θέσεις γεωτρήσεων), αν και αυτό θα μπορούσε αρχικά να αντισταθμιστεί από την ανανέωση των ιρανικών κυρώσεων
Μεγαλύτερη έκθεση του χαλκού θα περιορίσει τον αντίκτυπο της ζήτησης στις ΗΠΑ, αφήνοντας το σημερινό απότομο ράλι ως υπερβολικό κατά την άποψή της Goldman Sachs, ιδίως αν ληφθεί υπόψη θεμελιώδη αποδυνάμωση στο 2017.
Οι προτάσεις του Trump να υποχωρήσει στους στόχους μείωσης των εκπομπών και την αποχώρηση από την συμφωνία του Παρισιού δείχνουν μεγαλύτερη ζήτηση για άνθρακα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κίνας να στηρίξει τις τιμές του άνθρακα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ζήτηση

Σε διεθνές επίπεδο, το μερίδιο των ΗΠΑ στη ζήτηση βασικών εμπορευμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο ένα μεγάλο κίνητρο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η τόνωση της ζήτησης δυνητικά περισσότερο που αντισταθμίζεται από πιο περιοριστικούς όρους στο διεθνές εμπόριο και με την ασθενέστερη ζήτηση καθώς και όπως η μείωση των επιπτώσεων της κινεζικής ερέθισμα.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο φυσικό αέριο να ωφεληθεί από την πλευρά της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι τιμές του χρυσού έχουν εντοπιστεί μερικά από το βράδυ των εκλογών τα κέρδη τους και οι προοπτικές παραμένουν ανάμεικτα καθώς δημοσιονομικές δαπάνες, την εισαγωγή φορολογικών και γεωπολιτική αβεβαιότητα και ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το χρυσό, ενώ η ισχυρότερη ανάπτυξη θα μπορούσε με τη σειρά του να είναι πτωτική.
Ως αποτέλεσμα, η υψηλότερη αβεβαιότητα δικαιολογεί την κατανομή σε χρυσό από την άποψη της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου, οι προοπτικές παραμένουν μικτές , ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου εκκίνησης του πληθωρισμού των ΗΠΑ, και πιθανή κίνηση της Fed που αναμένουν οι οικονομολόγοι το Δεκέμβριο.
Τέλος, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορούν να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου αρχικά, η δυνατότητα για ένα ισχυρότερο δολάριο ακόλουθες προτεινόμενες ερέθισμα Trump θα αποδειχθεί αποπληθωριστικές του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων προμήθειας εκτός των ΗΠΑ (και αντίθετο άνεμο για τις ΗΠΑ σχιστόλιθου ανταγωνιστικότητας).

Πολιτικές

■ Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που δίνεται από τον Donald Trump είναι μια εστίαση στις μεγαλύτερες δαπάνες για τις υποδομές στις ΗΠΑ.
Χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση στη ζήτηση βασικών προϊόντων, ωστόσο οι πολιτικές αυτές θα στηρίξουν χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος, ψευδαργύρου, νικελίου, του ντίζελ και της ζήτησης τσιμέντου στις ΗΠΑ.
Κατά τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης, αυτό μπορεί να φαίνεται μόνο μέτρια επίδραση στην παγκόσμια αγορά χάλυβα εναντίον τρέχουσα ώθηση των υποδομών της Κίνας, καθώς οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μόνο το 7% της παγκόσμιας ζήτησης και των ΗΠΑ χάλυβα κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόνο το μισό της Κίνας.
Ωστόσο, στις ΗΠΑ (και DM) οι δαπάνες υποδομής έχει παραμείνει στάσιμες από το 1970, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα catch-up των επενδύσεων σε υποδομές θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα.

■ Αυτές οι προοπτικές για αύξηση της ζήτησης των ΗΠΑ έρχεται μετά την βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης των βασικών εμπορευμάτων.
Από τη χρονική άποψη , ωστόσο, οι δαπάνες υποδομής των ΗΠΑ είναι απίθανο να γίνουν μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017 ακριβώς την ίδια στιγμή που στην Κίνα είναι πιθανό να μειωθεί, έτσι ώστε αντί να είναι οριστικές bullish μπορεί απλά να εξομαλύνουν την πορεία της επιβράδυνσης της ανάπτυξης κινεζικής ζήτησης.
Στην πραγματικότητα, η έλλειψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης πρότασης μέχρι 1H17 και η προσδοκία μας για την επιβράδυνση κινεζική πιστωτική επέκταση και την αύξηση της ζήτησης των μετάλλων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2017 ενέχει κινδύνους για τις τιμές του χαλκού ιδιαίτερα σε σχέση με τον ψευδάργυρο και το νικέλιο. Μακροπρόθεσμα, πιο περιοριστικό διεθνές εμπόριο και ασθενέστερη ζήτηση ΕΜ θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη.

■ Οι τιμές του χρυσού και οι προοπτικές τους παραμένουν ανάμεικτες: δημοσιονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα και ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέτιμολόγια δημοσιονομικών δαπανών και εισαγωγών θα μπορούσε να υποστηρίξει με το χρυσό.
Ωστόσο, η ισχυρότερη ανάπτυξη με τη σειρά του είναι πτωτική τιμές του χρυσού.
Ως αποτέλεσμα, ενώ η υψηλότερη αβεβαιότητα δικαιολογεί την κατανομή σε χρυσό από την άποψη της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου, η τακτική προοπτικές παραμένουν μικτά, ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου εκκίνησης του πληθωρισμού των ΗΠΑ, η έλλειψη στοιχείων πολιτικής μέχρι 1H17 και η ακόμα πιθανό Fed πεζοπορία ότι οι οικονομολόγοι μας αναμένουν το Δεκέμβριο (αν και έχουν μειώσει τις πιθανότητες από 75% σε 60%).

■ Από την πλευρά της εκπομπής, οι προτάσεις του Trump να κυλήσει πίσω στόχους μείωσης των εκπομπών και αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού θα στην ονομαστική τους αξία δείχνουν μεγαλύτερη ζήτηση για άνθρακα και λιγότερο δέσμευση από τους υπογράφοντες να επιτύχουν τους στόχους των εκπομπών τους.
Οι πολιτικές αυτές θα στηρίξουν αντί της ζήτησης φυσικού αερίου με τον ανελκυστήρα της αβεβαιότητας πολιτικής (με την επόμενη σειρά κανονισμών EPA υπό νομική αμφισβήτηση στις ΗΠΑ) παροχή κινήτρων για την αύξηση των επενδύσεων σε μια ήδη ανταγωνιστικό καύσιμο, με τις τιμές του φυσικού αερίου σε πρόσφατα επίπεδα ανταγωνιστικές έναντι άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και εναντίον των υγρών στον τομέα των πετροχημικών.
Η πολιτική της Κίνας να υποστηρίξει την εγχώρια και με τη σειρά θαλάσσιων τιμών του άνθρακα, η οποία πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επιπλέον αυξάνει την ανταγωνιστικότητα του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μείωση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι πιθανό να συνεχίσει ως τις τρέχουσες ηλικίας του στόλου, αν και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται στο παρελθόν να κλείσει για τη ρυθμιστική και όχι οικονομικούς λόγους, είναι πιθανό να επεκταθεί λειτουργίας τους.

■ Από την πλευρά του πετρελαίου, οι προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό περιλαμβάνουν: την απορρύθμιση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ, η οποία θα μειώσει το κόστος της εξόρυξης στις ΗΠΑ, καθώς και σε αλλαγές που θα επέτρεπαν περισσότερες γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού, σε ομοσπονδιακά εδάφη και την πρόσβαση στην Αρκτική.
Αυτά ΗΠΑ επικεντρώνεται πολιτικές για την αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε ωστόσο να αντισταθμιστεί αρχικά με γεωπολιτική αβεβαιότητα και την ανανέωση των κυρώσεων κατά του Ιράν των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8 mb / d από το διεθνές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κυρώσεων των ΗΠΑ, ήρθησαν τον Ιανουάριο.
Η ιρανική παραγωγή θα μπορούσε με να αντισταθμιστεί από τη Συρία (που παρήγαγε 0,4 mb / d πριν από σύγκρουση) και τη Λιβύη (όπου η παραγωγή παραμένει 0,5 mb/d κάτω από τις δυνατότητές).
Η δυνατότητα για ανανέωση των κυρώσεων θα παράσχει περαιτέρω κίνητρα για το Ιράν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντί να συμμορφωθεί με ένα πάγωμα του ΟΠΕΚ (χωρίς απαραίτητα ποσοστώσεις εάν οι κυρώσεις αναπαράσταση).
Από την πλευρά της ζήτησης, μια πιθανή χαλάρωση απόδοσης καυσίμου EPA θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια επίδραση των υψηλότερων ντίζελ των ΗΠΑ και της ζήτησης βενζίνης, ωστόσο θα ήταν πιθανό να αντισταθμίσει τους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο που επιβαρύνουν την αύξηση της ζήτησης EM, με τη ζήτηση EM τώρα μεγαλύτερη από τη ζήτηση γερμανικών μάρκων και η βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης της ζήτησης κατά την τελευταία δεκαετία.
Τέλος, οι γεωπολιτικοί κινδύνοι μπορούν να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου αρχικά, τη δυνατότητα για ένα ισχυρότερο δολάριο.

Πηγή: www.worldenergyneww.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης