Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει η εκλογή Trump την ΕΕ; - Ποια είναι τα «καυτά» θέματα

Με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει η εκλογή Trump την ΕΕ; - Ποια είναι τα «καυτά» θέματα
Και αυτή τη φορά η Ε.Ε. δεν παρέλειψε να μην αποδεχθεί και να σχολιάσει αρνητικά μία δημοκρατική απόφαση ενός λαού
Πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυε με κάθε ευκαιρία «πυρά» κατά του νεοεκλεγέντα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών…
Εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία, με την Angela Merkel να αποφεύγει να πάρει θέση, μιλώντας μόνο για την «ισότητα των φύλων» σε καίριες θέσεις σε περίπτωση που κερδίσει η Hillary Clinton.
Μετά την αναπάντεχη και σπουδαία νίκη του Ρεπουμπλικάνου όμως, παρατηρείται μία στροφή 180 μοιρών, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον Jean Claude Juncker.
Και μόνο αυτό, αποδεικνύει πως οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να έχουν καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με το Πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς η πορεία του μπλοκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό (και) από αυτόν, ειδικά την τρέχουσα κρίσιμη περίοδο.
Να σημειωθεί πως και αυτή τη φορά η Ε.Ε. δεν παρέλειψε να μην αποδεχθεί και να σχολιάσει αρνητικά μία δημοκρατική απόφαση ενός λαού, όπως έγινε και με τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.
Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την νίκη του κ.Trump, δεν παύει να είναι εκλεγμένος από το λαό. 
Σε ό,τι αφορά το επίκαιρο θέμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η μέχρι τώρα αρνητική στάση του Ρεπουμπλικάνου απέναντι στις Βρυξέλλες δίνει σίγουρα μία διαπραγματευτική ισχύ στο Λονδίνο, ενόψει των συνομιλιών για το Brexit.
Επί του θέματος, ο κ.Trump είχε κατακρίνει ουκ ολίγες φορές τους χειρισμούς της Ένωσης πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τασσόμενος ανοικτά υπέρ του Brexit.
Σημειώνεται πως έχει άψογες σχέσεις με έναν εκ των ηγετών της καμπάνιας για το Brexit, τον Nigel Farage.
Στο οικονομικό κομμάτι, ο κ.Trump έχει προαναγγείλει μία κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών (TTIP), ενώ κάποιες πιο ήπιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση των συνομιλιών, αλλά με μία σαφώς πιο σκληρή στάση από πλευράς των Αμερικανών.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμιστεί πως ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος έχει διαμηνύσει πως θα αντικαταστήσει όλους τους διαπραγματευτές εμπορικών συμφωνιών.
Αντίκτυπο εντός της Γηραιάς Ηπείρου αναμένεται να έχει και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Federal Reserve, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος έχει ταχθεί προ πολλού κατά της ποσοτικής χαλάρωσης ή της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στη χώρα (0,25% - 0,50%).
Ως αποτέλεσμα, θα αναπτυχθεί μία έντονη ανισορροπία ανάμεσα στα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ, λόγω του συνεχιζόμενου QE που ακολουθεί η Ε.Κ.Τ.
Επίσης, η εκλογή Trump φαίνεται πως θα θέσει τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας του Παρισιού (υπέγραψαν 194 χώρες) για την κλιματική αλλαγή, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο projects πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη μείωση των ρύπων.
Με αφορμή και τις χθεσινές αναφορές του Barack Obama για το ΝΑΤΟ, να υπενθυμίσουμε πως ο κ.Trump είχε μιλήσει για χρηματική συνδρομή των χωρών που «θέλουν να λένε πως προστατεύονται από την Ουάσινγκτον».
Ωστόσο, από τις δηλώσεις του νυν Προέδρου φαίνεται πως ο Ρεπουμπλικάνος εν μέρει χαλαρώνει τη στάση του επί του θέματος.
Καταλήγοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εκλογή Trump αποδίδεται από πολλούς στο κύμα λαϊκισμού που έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη.
Μάλιστα, μέσα στις χώρες που οι δύσκολες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να εκλεγούν λαϊκιστές στην εξουσία, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Ο θρίαμβος του ίσως πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο αυτήν την τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης