Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί τον Trump να μην ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών

Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί τον Trump να μην ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες των δύο χωρών
Αν ο Trump υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες θα καταστρέψει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP)
Προειδοποίηση προς τον Donald Trump έστειλε η Κίνα, μέσω των κρατικών ΜΜΕ της χώρας, να μην ακυρώσει τις εμπορικές συμφωνίες με την Ασία που είχε υπογράψει ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Obama.
Όπως αναφέρει το Reuters, από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (ΑPEC) που πραγματοποιείται στη Λίμα του Περού, η στάση αυτή της Κίνας έρχεται ως απάντηση στις προεκλογικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα, καθώς και στην πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου των βορειοαμερικανικών χωρών (NAFTA).
Όπως αναφέρει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αν ο κ. Trump μετατρέψει τις προεκλογικές του εξαγγελίες σε υλοποιήσιμες πολιτικές, τότε θα καταστρέψει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP).
"Ο δισεκατομμυριούχος που έγινε πολιτικός θα πρέπει να αποδείξει ότι ο εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας δεν ήταν ένας από τους λόγους της εκλογής του", αναφέρει το πρακτορείο, καλώντας τον να εργαστεί με την Κίνα για την διατήρηση του παγκόσμιου status quo.
Από τα κινεζικά "βέλη" δεν ξεφεύγει ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Xinhua, η εξαίρεση της Κίνας από την TPP αποτελούσε μέρος της στρατηγικής του Barack Obama, για να εξασφαλίσει την απόλυτη αμερικανική κυριαρχία σε αυτή την ζώνη ελευθέρου εμπορίου.
Όμως η συμφωνία που έχει συναφθεί ανάμεσα σε 12 χώρες της περιοχής, χρειάζεται την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου- κάτι που πλέον φαντάζει απίθανο, μετά την εκφρασμένη αντίθεση του Donald Trump να την υποστηρίξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης