Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harry Dent (Αμερικανός οικονομολόγος): Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από έναν εμπορικό πόλεμο

tags :
Harry Dent (Αμερικανός οικονομολόγος): Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από έναν εμπορικό πόλεμο
Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι χώρες που θα ζημιωθούν περισσότερο θα είναι εκείνες των οποίων οι οικονομίες βασίζονται κυρίως στις εξαγωγές
Μετά τη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του 2016 έχει αρχίσει να αναφέρεται συχνά το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου λόγω της προστατευτικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Αμερικανού οικονομολόγου Harry Dent στο Economy & Markets, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις εκλογές των ΗΠΑ υπάρχει μια σαφής ένδειξη ότι οι άνθρωποι απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση που ενισχύθηκε μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το παγκόσμιο εμπόριο, όπως και κάθε άλλη τάση, εκτοξεύθηκε και τώρα έχει φτάσει στα όρια του.
Θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση και να εδραιωθεί πριν αναζωπυρωθεί πάλι.
Αυτή είναι η φύση του κάθε κύκλου» επισημαίνει ο ίδιος και παραθέτει το παρακάτω γράφημα.

globalization peaks

Όπως προκύπτει από το γράφημα, η παγκοσμιοποίηση έχει φτάσει στη δεύτερη κορυφή του, με αποτέλεσμα η αντίθετη σπασμωδική κίνηση είναι μια φυσική εξέλιξη σε αυτό τον κύκλο.
Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι νεκρή.
«Είναι πολύ ζωντανή και θα συνεχίσει κι έπειτα από αυτή την διαφαινόμενη αναστολή» γράφει ο Harry Dent.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο κύμα της παγκοσμιοποίησης κορυφώθηκε το 1912, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε μετά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτό σημαίνει ότι για 33 χρόνια, η παγκοσμιοποίηση υποχώρησε» επισημαίνει και τονίζει ότι τώρα οδεύουμε προς τη επόμενη μεγάλη υποχώρηση.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες θα χώρες θα ζημιωθούν από τον προστατευτισμό και από την απότομη συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
«Αυτό εξαρτάται από το ποιες χώρες βασίζονται κυρίως στις εξαγωγές παρά στην εγχώρια ζήτηση» γράφει o Harry Dent.

trade winners and losers

Όπως προκύπτει οι μεγάλοι χαμένοι από ένα παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο θα είναι: το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, ο Βιετνάμ, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μαλαισία και η Ελβετία.
Η υπόλοιπη Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη και η Μέση Ανατολή αποτελούν κυρίως το «κακό» γκρουπ, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, όπου οι εξαγωγές αποτελούν περίπου το 30% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης