Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Εντείνεται το πολιτικό ρίσκο - Προσοχή στις ανησυχίες για το χρέος - Πρόκληση για τις τράπεζες τα NPLs

tags :
ΕΚΤ: Εντείνεται το πολιτικό ρίσκο - Προσοχή στις ανησυχίες για το χρέος - Πρόκληση για τις τράπεζες τα NPLs
Tο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωζώνη έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αναταραχή των αγορών τους τελευταίους έξι μήνες, ωστόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι
Για ενίσχυση του πολιτικού ρίσκου παγκοσμίως κάνει λόγο η ΕΚΤ στη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ τονίζει ότι κυριαρχεί η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ, λόγω της εκλογής του Donald Trump στην προεδρία.
Παράλληλα προειδοποιεί ότι η υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο εσωστρεφείς ατζέντες, που εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να καθυστερήσει τις απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε σε ένα χειρότερο σενάριο, να αναζωπυρώσει τις πιέσεις σε πιο ευπαθή κράτη. 
«Ειδικότερα, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να εμφανιστούν εκ νέου παρά τις σχετικά ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές», προειδοποιεί η ΕΚΤ. 
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωζώνη έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αναταραχή των αγορών τους τελευταίους έξι μήνες.
Ωστόσο, ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με πιθανή ενίσχυση της διόρθωσης στις αγορές.
Σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ διαπιστώνει περαιτέρω αλλαγές στις τιμές των assets, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, εν μέσω αδυναμιών στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η αβεβαιότητα είναι το χαρακτηριστικό που κυριαρχεί σχετικά με τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ.
Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να επηρεαστεί άμεσα μέσω των εμπορικών διαύλων, αλλά και από τις πιθανές δευτερογενείς επιδράσεις, λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και ενίσχυση του πληθωρισμού.

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Η ΕΚΤ κάνει λόγο για τρωτά σημεία στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Οι προοπτικές της κερδοφορίας παραμένουν χαμηλές, εν μέσω στασιμότητας στο αναπτυξιακό περιβάλλον.
Οι δομικές προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα, πηγάζουν από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLS) και το υψηλό λειτουργικό κόστος.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν κάπως, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες υποχωρεί και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της ζώνης του ευρώ συνέβαλαν στην αύξηση της κλίσης των καμπυλών απόδοσης.
Αν συνεχιστεί, η καμπύλη των αποδόσεων μπορεί να παράσχει κάποια υποστήριξη στις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, αν και προς το παρόν παραμένουν χαμηλές.
Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, το ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα προκύπτει και από μη τραπεζικούς παράγοντες.
Ειδικότερα, τα επενδυτικά funds έχουν καταγράψει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πολλά εξ αυτών είναι εκτεθειμένα σε αναντιστοιχίες αναφορικά με τη ρευστότητα.

Η ΕΚΤ εντοπίζει τέσσερις συστημικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα την επόμενη διετία:

- Μετάδοση ρίσκου λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και τις διαρκείς αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές
- Αδύναμη κερδοφορία τραπεζών σε συνδυασμό με χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη και υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε ορισμένες χώρες
-Επιστροφή της ανησυχίας για τη βιωσιμότητα του χρέους στον ιδιωτικό τομέα (μη χρηματοπιστωτικό), σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, εάν η πολιτική αβεβαιότητα εμποδίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
- Κίνδυνοι ρευστότητας στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων και δευτερογενείς επιπτώσεις στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης