Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για βαθιές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ

Σαουδική Αραβία: Συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για βαθιές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ
Οι 14 χώρες-μέλη του Οργανισμού συναντώνται την Τετάρτη (30/11) για να συζητήσουν πώς θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου
Την προσπάθεια να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ εξακολουθεί να στηρίζει η Σαουδική Αραβία ενόψει της επερχόμενης συνάντησης του Οργανισμού, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ να καταβάλει την ύστατη προσπάθεια να μειώσει την παγκόσμια προσφορά κατά σχεδόν -2%.
Συγκεκριμένα, το φιλόδοξο σχέδιο που έχει φέρει στο τραπέζι η Σαουδική Αραβία συναντά ορισμένες επιφυλάξεις από πλευράς Ιράν και Ιράκ, που είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του Οργανισμού, ενώ και η περίπτωση της Ρωσίας αποτελεί "αγκάθι", καθώς τονίζει ότι δεν εξετάζει τη μείωση της παραγωγής της, αλλά μονάχα το πάγωμα στα σημερινά επίπεδα.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λεγόμενη "συμφωνία του Αλγερίου", η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να εξετάζει ενδελεχώς τρόπους εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς, προχωρώντας ακόμα και σε μεγαλύτερη μείωση της δικής της παραγωγής, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Να σημειώσουμε ότι ο ΟΠΕΚ έχει θέσει ένα ανώτατο όριο παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος μειωμένος κατά -1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Εφόσον το Ιράκ και το Ιράν εμμείνουν στη θέση τους να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της περικοπής, καθώς διατηρεί τη μερίδα του λέοντος εντός ΟΠΕΚ, με τους επενδυτές να διατηρούν ακόμα αμφιβολίες για το κατά πόσο κάτι τέτοιο όντως θα πραγματοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης