Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «ελεύθερη πτώση» το μπολιβάρ της Βενεζουέλας - Έχασε το 55% της αξίας του σε ένα μήνα

Σε «ελεύθερη πτώση» το μπολιβάρ της Βενεζουέλας - Έχασε το 55% της αξίας του σε ένα μήνα
Στο μέσον Νοεμβρίου 2016 τα μπολιβάρ σε κυκλοφορία είχαν αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 12 μήνες νωρίτερα.
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας - μπολιβάρ - έχοντας απωλέσει μόνο τον Νοέμβριο του 2016 το 55% της συναλλαγματικής αξίας του.
Συγκεκριμένα, την 1/11 ένα δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχούσε σε 1.567 μπολιβάρ, ενώ μέχρι τις 28/11 αντιστοιχούσε σε 3,480 μπολιβάρ.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πλέον πρόσφατο δείγμα της ακραίας οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η λατινο-αμερικανική χώρα, στην οποία οι συνεχιζόμενες τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων έχουν οδηγήσει τις τιμές τους στα ύψη, με τον πληθωρισμό για το 2017 να εκτιμάται, ότι θα «εκτιναχθεί» σε 1.660%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η μεγάλη απώλεια της συναλλαγματικής αξίας του μπολιβάρ επιταχύνει την απαξίωσή του, καθώς είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος να διατηρεί ένα νόμισμα το οποίο σε ένα μόνο μήνα χάνει το ήμισυ της συναλλαγματικής αξίας του.
Η κατάσταση οδήγησε σε έλλειψη δολαρίων, η οποία επέτεινε το πρόβλημα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες για το μπολιβάρ.
Αιτία της ταχείας απώλειας αξίας του μπολιβάρ είναι μεταξύ άλλων η διαρκής εκτύπωση ολοένα και περισσότερων πληθωριστικών τραπεζογραμματίων από την κυβέρνηση της χώρας, καθώς το νόμισμα σε κυκλοφορία δεν επαρκεί για την αγορά βασικών αγαθών από τον πληθυσμό, λόγω της «εκτόξευσης» της τιμής τους, αλλά και της εκροής μπολιβάρ προς την Κολομβία για την ανταλλαγή τους με δολάρια, μετά το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο μέσον του Νοέμβρη 2016 τα μπολιβάρ σε κυκλοφορία είχαν αυξηθεί κατά 130% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 12 μήνες νωρίτερα.
Η κυβέρνηση πρόσφατα αύξησε τον βασικό μισθό κατά 40%, ενώ κατήργησε τις κρατικά ελεγχόμενες τιμές στα τρόφιμα, καθώς οι έμποροι αναγκάζονταν να πωλούν με ζημία - όμως τώρα τα τρόφιμα είναι τόσο ακριβά, που πολλοί δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης